Bosna i Hercegovina     | 25.11.2020. 12:54 |

Nastupna posjeta ambasadorice Mlinarević ministru vanjskih poslova Češke

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. novembra (FENA) - Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević je 25. novembra 2020. godine primljena u nastupnu posjetu kod ministra vanjskih poslova Češke Republike Tomaša Petričeka.

Kako je sastanak održan na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, ministar je svim građanima Bosne i Hercegovine, u domovini i onima koji žive u Češkoj Republici, uputio iskrenu čestitku za ovaj važan dan, te pozdravio ambasadoricu i zaželio joj uspješan rad i mandat u Češkoj Republici.

Ambasadorica Mlinarević je zahvalila za kontinuiranu podršku Češke Republike na evroatlanskom putu, bilateralno i kroz Višegradsku grupu, rekavši da će i jači angažman biti cijenjen i potreban u budućnosti.

Ambasadorica Mlinarević je istaknula važnu ulogu Češke Republike u mentorstvu Bosni i Hercegovini na njezinu evropskom putu, te da su u planu novi bilateralni susreti čim to epidemiološka situacija dozvoli.  

Ministar Petriček je izrazio opredjeljenje za nastavak unapređenja saradnje između dvije zemlje, posebno u oblastima ekonomije, kulture, obrazovanja, podržavanja mladih i jačanja civilnog društva, te je želio znati više o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na minule lokalne izbore.

Pandemija je također bila jedna od tema razgovora, budući da je uzrokovala velike promjene u privredama država, ali i diplomatiji. Ambasadorica Mlinarević je zahvalila za pomoć pruženu Bosni i Hercegovini i Ambasadi BiH u Pragu tokom repatrijacija i za saradnju prilikom kompleksne situacije sa zaraženim bh. studentima u Češkoj Republici.

Razgovaralo se i o novim stipendijama za naše studente, za koje se za narednu godinu prijavio značajan broj kandidata, što je jedan od sjajnih pokazatelja razmjene iskustva i znanja između dvaju zemalja, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'