Bosna i Hercegovina     | 24.11.2020. 17:16 |

Grubeša nazočio javnoj debati 'Pravo na pravdu!'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - U zajedničkoj organizaciji Generalne direkcije Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju i Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini danas je održana javna debata pod nazivom "Pravo na pravdu!" kojoj je nazočio ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Debata ima za cilj jačanje otvorenog dijaloga među građanima, vlastima, stručnjacima, privatnim sektorom, nevladinim organizacijama, akademicima i drugim akterima, kako bi se potaknuo odgovor na trenutne prioritete u oblasti vladavine prava u zemlji, u skladu s Mišljenjem Europske komisije, Priebeovim izvještajem i nedavno objavljenim Izvještajem o Bosni i Hercegovini za 2020. 

Ključne teme debate bile su integritet i borba protiv korupcije, a otvorili su je šef Delagacije EU Johann Sattler, europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi, veleposlanica Njemačke u BiH Margrete Uebber, te video-linkom ministrica pravosuđa Republike Austrije Alma Zadić.

Varhely je naglasio kako je neophodno vratiti povjerenje građana u pravosuđe, ojačati borbu protiv korupcije, te istaknuo kako je vladavina prava u srži procesa proširenja EU.

Na debati je rečeno da je integritet nositelja pravosudnih i javnih funkcija ključan za pravedno i prosperitetno demokratsko društvo utemljeno na načelima vladavine prava. Integritet je također visoka moralna, sociekonomska vrijednost sa direktnim pozitivnim utjecajem na dobro stanje građana.

Naglašeno je da su očekivanja javnosti u pogledu ponašanja sudije ili tužitelja mnogo veća od ponuđenih. Sudija ili tužitelj mora biti spreman da prihvati svojevoljno ograničenja po pitanju određenih aktivnosti, čak i kada vršenje takvih aktivnosti ne bi izazvalo negativne konotacije ukoliko bi ih provodili drugi građani.

Također, navedeno je da sistemska korupcija i organizirani kriminal, koji ozbiljno urušavaju ekonomski i demokratski napredak zemlje neće nestati sve dok potencijalni počinitelji i opća javnost ne uvide značajan napredak u procesuiranju takvih djela i visini izrečenih kazni. Na sudijama i tužiteljima je da iskoriste svoja ovlaštenja i da rade na ostvarenju i ovog cilja.

Javna debata pokazuje da su svi prisutni svjesni činjenice da su stručnost, profesionalnost i integritet sudija i tužitelja ključni za uspjeh sveukupnih napora na suprostavljanju korupciji, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'