Svijet     | 24.11.2020. 15:14 |

Egipatske vlasti otvorile granični prijelaz Rafah

FENA Internet

GAZA, 24.novembra (FENA) -Egipatske vlasti u utorak su privremeno otvorile granični prijelaz Rafah u oba smjera.

Granični prijelaz Rafah koji se nalazi između Pojasa Gaze i Egipta, jedini je prozor u svijet stanovnicima Gaze koji nije pod kontrolom Izraela.

Egipatske vlasti su saopćile da će granični prijelaz ostati otvoren naredna tri dana, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Putnički autobusi počeli su jutros napuštati Gazu preko graničnog prijelaza Rafah, prvog dana nakon što je otvoren u oba smjera", saopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova u Gazi.

Od početka pandemije koronavirusa u martu, egipatske vlasti odlučile su u dogovoru s palestinskim pokretom Hamasom da zatvore terminal i povremeno ga otvaraju iz humanitarnih razloga.

Od sedam graničnih prelaza na granicama Pojasa Gaze, šest ih se nalazi pod kontrolom Izraela, a za nadzor Rafaha brine se Egipat.

Izrael četiri granična prijelaza koja su pod njegovom kontrolom, godinama drži zatvorenim, a Kerm Ebu Salim se koristi za prolaz trgovačke robe, koji je dozvoljen uz određena ograničenja, dok se Beyt Hanun koristi za prelaz putnika.

Vlasti Egipta zatvorile su granični prijelaz Rafah u julu 2013. godine kada je vojnim udarom svrgnut prvi demokratski izabrani predsjednik te zemlje Mohamed Morsi, a od tada se granični prijelaz privremeno otvara samo u iznimnim slučajevima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu