Bosna i Hercegovina     | 24.11.2020. 15:05 |

Dedić: Važno je da mlađe generacije baštine ideju državnosti

FENA Saopćenje

MOSTAR, 24. studenoga (FENA) - U sklopu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine koji se obilježava 25. studenoga u utorak je u organizaciji Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru održano online edukativno predavanje na temu "Pravni aspekti i značaj Dana državnosti BiH".

Nakon uvodnih pozdravnih obraćanja predsjednika Unije Mirze Lalića i Amre Jašarbegović uime Pravnog fakulteta Univerziteta, koji su istaknuli značaj obilježavanja povijesnih datuma kao što je Dan državnosti, pogotovo iz aspekta države i pravnog poretka, Sedad Dedić održao je interaktivno, povijesno-pravno predavanje, priopćeno je iz Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić".

Dedić se u svom izlaganju osvrnuo na značaj Dana državnosti u povijesnom kontekstu, naglasio da je tada obnovljena državnost, koja je trajala stoljećima ranije te je usporedio s događanjima u SFR Jugoslaviji, pogotovo početkom 1990-ih godina.

Istaknuo je kako je od velikog značaja da mlađe generacije, a pogotovo studenti, njeguju i na pravi način obilježavaju značajne povijesne datume koji kumulirano predstavljaju temelj bh. državnosti.

Naglasio je i značaj države, njenog pravnog poretka i kakve to refleksije ima na njene građane i narode, pogotovo komparirajući s drugim narodima koji nemaju svoju državu kao, po njegovim riječima, "kišobran nad glavom".

Sveučilišni profesor Ajdin Huseinspahić istaknuo je kako mu je posebno drago da studenti na ovakav, edukativan način obilježavaju značajan povijesni datum, te se kroz svoje izlaganje dotaknuo važnosti inzistiranja na pravu i pravednosti te pozvao sve kolege, a pogotovo pravnike, da prihvate povijesne činjenice, kao i presude domaćih i međunarodnih sudova, jer jedino tako, istaknuo je, možemo u punom kapacitetu graditi državu na temeljima njene višestoljetne državnosti, uključujući i značaj prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu