Bosna i Hercegovina     | 24.11.2020. 15:28 |

ŽRM 'Uspjeh' - Mi, Romkinje Balkana, kažemo 'Stop nasilju!'

FENA Saopćenje

TUZLA, 24. novembra (FENA) - Ženska romska mreža (ŽRM) "Uspjeh" najavila je za 25. novembar ulične akcije na glavnim gradskim trgovima u Tuzli, Kaknju, Visokom, Bijeljini i Prnjavoru, a tim povodom poručuju 'Mi, Romkinje Balkana kažemo Stop nasilju'.

ŽRM 'Uspjeh' podsjeća da su mnogobrojne kampanje koje su uključivale promociju fizičkog distanciranja u svrhu zaštite od COVID-19 vođene pod sloganom #ostanikući, promovišući politiku da je "dom sigurno mjesto".

- Međutim, za mnoge žene, posebno Romkinje širom BiH i regije, dom nije sigurno mjesto. Izolacija i fizičko distanciranje u domovima mnogim ženama je značilo povećan rizik od porodičnog nasilja, a posebno su bile u opasnosti tokom zatvaranja jer ne mogu pobjeći od svojih zlostavljača – navodi se.

U saopćenju za javnost naglašeno je da je nasilje posebno izraženo među populacijom i u sredinama gdje su zastupljene ranjive grupe (osobe s invaliditetom, osobe starije od 65 godina, samohrane majke, roditelji djece s invaliditetom...) te gdje je prisutna neprivilegovanost u svakom smislu, što je nerijetko slučaj sa romskim zajednicama.

- Romkinje su višestruko ugrožene jer su diskriminisane, uglavnom neobrazovane, nezaposlene i ekonomski ovisne - navodi se.

Ulične akcije ŽRM "Uspjeh" dio su kampanje ‘16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama’ koja počinje Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama (25. novembra) i traje do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom