Bosna i Hercegovina     | 24.11.2020. 14:14 |

Komisija odlučila o raspodjeli 4.402.000 KM za projekte povratka u 73 općine

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Komisija za izbjeglice i raseljena lica Bosne i Hercegovine donijela je na sjednici danas važnu odluku o raspodjeli novca iz 2019-2020. godine u ukupnom iznosu od 4.402.000 KM za 133 različita projekta iz 73 općine u BiH odabrana po javnom pozivu, kazao je nakon sjednice novinarima predsjednik te komisije Davor Čordaš.

Istaknuo je da je najviše zahtjeva za raspodjelu novca bilo u vezi komunalne infrastrukture i drugih segmenata održivog povratka.

Po javnom pozivu, zahtjevi su značajno, za gotovo 56 miliona KM nadmašivali raspoloživi novac. Današnja odluka Komisije je značajna za općine aplikante, gradove, vjerske institucije i pojedince, ali su od 653 zahtjeva, odobrena navedena 133 projekta.

Brojnost ukazuje na to da i nakon toliko godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, još ima zainteresiranih aplikanata za povratak u prijeratne sredine.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić također se obratio novinarima nakon sjednice Komisije izrazivši želju da ovaj grant resornog ministarstva bude i veći kako bi se udovoljilo potrebama najugroženijih kategorija.

Nakon sjednice je upućena poruka Vijeću ministara Bosne i Hercegovine te Parlamentarnoj skupštini BiH da stoga u narednom periodu odobre veći budžet ovom ministarstvu.   

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana