Ekonomija     | 24.11.2020. 13:32 |

SSSBiH - Staviti u funkciju preostala sredstva planirana 'korona zakonom'

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 24. novembra  (FENA) - Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) Selvedin Šatorović danas je na konferenciji za novinare, u Domu sindikata u Sarajevu, ukazao na "nezadovoljavajuće efekte primjene tzv. 'korona zakona', te nizak nivo socijalnog dijaloga u Federaciji BiH".

Naveo je da je za primjenu“ korona zakona“ u FBiH predviđeno 488 miliona KM, te da je bilo sasvim dovoljno sredstava da se isplate poticaji i doprinosi u visini isplaćenih plaća, odnosno da nije bilo razloga da se u tu svrhu utroši svega 18 posto planiranih sredstava.

-SSSBiH traži od Vlade Federacije BiH da se hitno u funkciju stave i ostala planirana sredstva na način da se isplati razlika u doprinosima na puni iznos plaća, za sve poslodavce koji su odlučili zadržati radnike u punom kapacitetu – naveo je Šatorović.

Sindikat također očekuje rješavanje pitanja minimalne plaće, kao i kolektivnih ugovora. Naglašena je važnost zaključivanja granskih kolektivnih ugovora posebno u realnom sektoru, odnosno industriji.   

Šatorović je u odgovoru na novinarsko pitanje naveo da je, prema podacima SSSBiH, oko 40 hiljada radnika dobilo otkaz ugovora o radu u periodu mart, april, maj ove godine, te da je oko 15 hiljada radnika vraćeno na posao.

-Tako da još imamo efekat od oko 25 hiljada manje zaposlenih na području FBiH. Već sada određeni poslodavci u oblasti ugostiteljstva bez lockdowna zatvaraju svoje radnje. Neophodno je da se stavi u funkciju ostatak predviđenih sredstava da bi se spriječio kolaps u djelatnostima kao što su ugostiteljstvo, saobraćaj, turizam i ostalim oblastima koje su najpogođenije posljedicama pandemije - kazao je Šatorović.

Zdravlje radnika je na prvom mjestu i sindikat, kako je rekao, poštuje struku.

- Mjere koje donose krizni štabovi ne trebaju biti političke prirode, nego stvar struke i u tom segmentu sindikat neće tražiti nikakvo popuštanje mjera, niti će tražiti donošenje nekih oštrijih mjera – kazao je Šatorović.    

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo