Svijet     | 24.11.2020. 10:26 |

Borrell pozvao na trenutni prekid vatre u Afganistanu

FENA Internet

ŽENEVA, 24. novembra (FENA) - Čelnik vanjske politike Evropske unije (EU) pozvao je u utorak na trenutni prekid vatre u Afganistanu i rekao da će svaki potez uspostavljanja islamskog emirata uticati na odluku o tome da li će dobiti podršku bloka.

Josep Borrell, visoki predstavnik EU, rekao je na konferenciji o prikupljanju sredstava u Ženevi da prekid vatre ne bi trebao biti rezultat mirovnih procesa, prenosi Reuters.

- Prekid vatre bi trebao biti dio mirovnog procesa. Svaki pokušaj obnove islamskog emirata uticat će na naš politički i finansijski angažman - kazao je Borrell.

Konferencija za Afganistan koja se održava u Ženevi ima za cilj postizanje mirovnog procesa koji uključuje i talibane.

Prema američko-talibanskom mirovnom sporazumu potpisanom u februaru, talibanski pobunjenici složili su se da obustave napade na veće gradove i glavne gradove državnih provincija.

Misija pomoći Afganistanu pri Ujedinjenim narodima (UNAMA) saopćila je da je cilj dvodnevnog skupa u Ženevi, koji se podudara s mirovnim pregovorima između vlade Afganistana i talibanskih čelnika u Kataru, utvrđivanje zajedničkih razvojnih ciljeva i obaveza u naredne četiri godine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo