Bosna i Hercegovina     | 23.11.2020. 13:42 |

Proglašena “Pripravnost” u KS zbog prekomjerne zagađenosti zraka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23.novembra (FENA) - Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor donijelo je danas odluku o proglašenju epizode ¨Pripravnost¨ u svim zonama na području Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo na tri automatske stanice je zabilježeno prekoračenje dnevnih graničnih vrijednosti koncentracija čestičnih tvari u zraku – PM10 (50 µg/m3) za prethodni dan.

- Izmjerene su sljedeće vrijednosti: Otoka - 63,5 µg/m3, Ilidža - 64,3 µg/m3 i Ilijaš - 82,7 µg/m3. I danas su zabilježene povišene koncentracije čestičnih materija u zraku. Dnevne prosječne vrijednosti za PM10 izmjerene noćas i jutros, u periodu od 00.00 do 8.00 sati, na svim stanicama također su prekoračile propisane granične vrijednosti - saopćeno je iz Službe protokola i press-a KS.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa slabim vjetrom promjenljivog smjera.

- S obzirom na prognoziranu stabilnu vremensku situaciju, u Kantonu Sarajevo se očekuje pojava temperaturne inverzije, naročito u jutarnjim satima, što će uzrokovati akumuliranje zagađujućih materija u prizemnim dijelovima kotline - saopćeno je.

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka i tome na vrijeme informirati javnost.

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo