Regija     | 23.11.2020. 12:08 |

U Sloveniji 470 novozaraženih, 45 umrlih

FENA Agencije

LJUBLJANA, 23. studenoga (FENA) - U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 1742 testa potvrđeno 470 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica Covida-19 umrlo je još 45 ljudi, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada.

U danima vikenda provodi se uobičajeno manji broj testiranja, pa je i broj registriranih slučajeva manji nego tijekom tjedna. Najviše zaraza u jednom danu bilo je krajem prošlog mjeseca, kad  je zabilježeno rekordnih 2611 infekcija.  Zadnjih je dana broj potvrđenih zaraza dnevno varirao između 1500 i 2000, a udio pozitivnih testova kretao se od 25 do 30 posto.

Udio pozitivnih testova i dalje ostaje visok pa je u nedjelju iznosio skoro 27 posto. U bolnicama je trenutno 1292 oboljelih, najviše od početka epidemije, premda je u nedjelju otpušteno 29 pacijenata, javlja Hina.

Na intenzivnim je odjelima trenutno 201 teže oboljeli od bolesti koja je do sada u Sloveniji odnijela 1097 života. Epidemiolozi vjeruju da će se broj novih hospitalizacija, time i broj teže oboljelih te smrtnih slučajeva, početi smanjivati kroz tjedan dana. Iako je broj bolničkih postelja na covid odjelima zadnjih tjedana povećan za preko 200 postelja, zdravstvene vlasti upozoravaju da je kapacitet zdravstvenog sustava ograničen zbog nedostatka obrazovanog, stručnog kadra koji je u stanju raditi, posebno na intenzivnim odjelima te da su blizu ruba izdržljivosti. 

Od početka epidemije potvrđeno je 65.778 slučajeva infekcije, a aktivno je 20.123 slučajeva. Četrnaestodnevna incidencija zaraza na 100.00 stanovnika trenutno iznosi 960, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva.

I ovaj su tjedan u Sloveniji na snazi najstrože restrikcije za suzbijanje širenja virusa, među ostalim policijski sat, odnosno zabrana kretanja izvan doma u noćnim satima, zatim "zatvaranje" u granice općina i zabrana svakog okupljanja izvan najužeg  obiteljskog kruga.

Ovaj bi tjedan, prema najavama slovenske vlade, u zdravstvenim ustanovama trebala početi sustavna i  obvezna testiranja na koronavirus, a osoblje bi se testiralo najmanje jednom tjedno.

Vlada priprema slična testiranja u domovima za starije i nemoćne, a osim toga je naredila izradu planova za dobrovoljno masovno testiranje stanovništva antigenskim testovima.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo