Svijet     | 23.11.2020. 11:58 |

Britanska ekonomija doživjela pad u jeku drugog lockdowna

FENA Internet

LONDON, 23. novembra (FENA) - Britanska poslovna aktivnost smanjena ju u novembru jer je novi talas ograničenja usljed pandemije koronavirusa nanio težak udarac uslužnoj industriji, ali vijesti o mogućim vakcinama ulile su nade da će se situacija popraviti u 2021. godinu, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Rano čitanje indeksa poslovnih aktivnosti PMI, koji predstavlja mjerilo rasta privatnog sektora, ukazuje u novembru na najniži pad aktivnosti na petomjesečnom nivou - na 47,4  sa 52,1 u oktobru.

To je prvi put da je indeks pao ispod nivoa praga rasta od 50,0 od juna, prenosi Reuters.

Očekuje se da će se britanska ekonomija smanjiti u četvrtom kvartalu, iako ne toliko koliko se smanjila u vrijeme prvog lockdowna, nakon što je premijer Boris Johnson naredio četverosedmični lockdown.

I drugi dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva uveli su restrikcije za preduzeća, uključujući ugostiteljstvo i druge slične poslovne aktivnosti.

Te su restrikcije uzrokovala da indeks PMI padne na 45,8 u novembru sa 51,4 u oktobru.

Ali proizvodna industrija, na koju posljednji lockdown uglavnom nije uticao, ubrzala se s povećanjem PMI-a na 55,2, što je najviši nivo od 2018. godine.

Pristup mogućeg trgovinskog šoka krajem sljedećeg mjeseca, kada ističe britanski tranzicijski period poslije Brexita, naveo je klijente britanskih fabrika da povećaju svoje narudžbe kako bi imali više zaliha.

Predviđajući dešavanja, istraživanje je pokazalo da su menadžeri bili najoptimističniji od marta 2015. godine, podstaknuti vijestima o napretku u razvoju vakcina protiv COVID-19.

Gubici radnih mjesta u privatnom sektoru ubrzali su se, iako je dio smanjenja zaposlenosti nastao zbog kompanija koje su iskoristile vladin prošireni program zaštite radnih mjesta.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo