Magazin     | 23.11.2020. 10:44 |

Pronađeni ostaci dvojice muškaraca stradalih u erupciji u Pompeji

FENA Internet

RIM, 23. novembra (FENA) - Arheolozi su otkrili ostatke dvojice muškaraca koji su smrtno stradali u vulkanskoj erupciji koja je uništila drevni rimski grad Pompeji prije skoro 2.000 godina.

Otkriveni su tokom iskopavanja provedenog tokom pandemije koronavirusa, saopćilo je italijansko ministarstvo kulture, javlja Sky News.

Vjerovalo se da je jedna žrtva muškarac visokog statusa, starosti između 30 i 40 godina, koji je još uvijek imao tragove vunenog ogrtača oko vrata.

Drugi, koji je vjerovatno imao od 18 do 23 godine, bio je odjeven u tuniku i imao je nekoliko zgnječenih kralježaka, što ukazuje na to da je bio rob koji je radio teške poslove.

Posmrtni ostaci pronađeni su u podzemnoj komori oko 700 metara sjeverozapadno od centralnog dijela drevnog grada Pompeja, u području velike vile u kojoj su već pronađena neka arheološka otkrića.

Direktor nalazišta Pompeja Massimo Osanna rekao je da su ove dvije žrtve vjerovatno tražile utočište kad su ih progutali smrtonosni oblaci pepela i otrovnog plina.

Grad Pompeji, 23 kilometra jugoistočno od Napulja, imao je oko 13.000 stanovnika 79. godine nove ere, kada je eruptirao vulkan Vezuv.

Ruševine su otkrivene tek u 16. stoljeću, a organizirana iskopavanja započela su tek oko 1750. godine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom