Bosna i Hercegovina     | 21.11.2020. 20:17 |

Borrell: Iskoristimo godišnjicu za iskorak od Dejtona ka Briselu (VIDEO)

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) - Iskoristimo ovu godišnjicu kao prekratnicu u tranziciji iz poslijeratne u predpristupnu zemlju. Iskoristimo je kao priliku da proces ubrzamo i napravimo iskorak od Dejtona ka Briselu - kazao je potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell koji je danas boravio u posjeti BiH povodom 25. godišnjice od parafiranja Dejtonskog sporazuma.

Borrell je naglasio da dok se prisjećamo tragedija iz prošlosti, nikada nećemo dozvoliti da se one ponove, a ovaj povod koristimo za proslavu volje za suživot u miru danas i spremnosti da gradimo zajedničku budućnost.

Naglasio je da danas obilježavamo ključnu prekratnicu - 25. godina od završetka razornog rata u BiH, čije su rane i danas jasno vidljive. 

Poručio je da je budućnost BiH u Evropskoj uniji, istaknuvši da je to zajedničko opredjeljenje Evrope i BiH, ali da političko rukovodstvo u BiH mora preuzeti svoj dio odgovornosti, mora omogućiti reforme koje su zemlji potrebne. 

- Ovo je zemlja prepuna crkava i džamija, uvijek je imala važnu ulogu u historiji Evrope. Vijekovima je bila mjesto susreta istoka i zapada. Ova zemlja je na granici dva carsta i dvije vjere. Kada čujemo ezan taj zvuk je u harmoniji sa zvonjavom crkvenih zvona u blizini i sinagoga. Ovdje vidimo harmoniju tri konfesije koje su godinama živjele u miru. Ovaj pluralitet kultura je veliko bogatstvo - kazao je Borrell. 

Naveo je da različitosti jesu bogatstvo, ali mogu poslužiti kao oružje onima kojima odgovaraju podjele. To je bilo vidljivo prije trideset godina, kako je kazao, kada su komšije postali neprijatelji. 

Ističe da članstvo u EU ostaje temeljni prioritet za građane ove zemlje, više od 80 posto njih izražava podršku ovom cilju. U tom smislu kazao je da vlasti moraju osigurati još bolje uslove za građane, te da građani od svojih izabranih dužnosnika to i očekuju. 

Podvukao je da su u BiH, kao i u drugim zemljama Balkana, duboko ukorijenjene političke podjele, nedostaci pravosudnog sistema, korupcija i negativna retorika, koji i dalje blokiraju napredak. 

- Ne možemo ne uvažiti da je ovo još uvijek istina. Građani ne razumiju zašto je njihova budućnost taoc političkih i administrativnih preporuka, zašto ih prošlost drži u težnjama ka budućnosti. Njihova viđenja su mnogo šira od BiH i regiona. Srećom oni se mogu kretati van granica njihove zemlje i vidjeti šta se vani dešava, zbog čega su i njihova očekivanja velika - kazao je.

Dodaje da izostanak ključnih reformi u BiH neće usporiti samo evropski put zemlje, već će građani nastaviti izražavati svoje nezadovoljstvo odlaskom iz zemlje.

Pogledajte https://fena.ba/video/5113

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1GAJX8FRxnfwojK2Kdaxqdfgjvf0DW9jf?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana