Stranačke aktivnosti     | 21.11.2020. 16:23 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Šepić: Dodikova izjava kako će izostanak pomoći dovesti do političkih problema nije prognoza nego plan

Komentarišući posjetu Visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borella Bosni i Hercegovini i izjave koje su se tom prilikom mogle čuti, Nezavisni blok ističe kako je jasno da svaka daljnja pomoć EU našoj zemlji mora biti striktno uvjetovana konkretnim reformskim potezima. U suprotnom, EU će nastaviti biti saučesnica zastoja Bosne i Hercegovine na evropskom putu i direktni pomagač korumpiranim vlastima u njihovom kriminalu.

U vrijeme kada Evropska unija sredstva koja dodijeljuje vlastitim članicama uvjetuje poštovanjem vladavine prava i njegovanjem evropskih vrijednosti u njima, bilo bi sasvim korektno i produktivno isti princip primijeniti na zemlje koje imaju aspiracije ka članstvu poput naše. U ovom kontekstu, izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako će izostanak financijske pomoći dovesti do političkih problema nije prognoza nego plan.

Dodik i njegovi partneri godinama politički opstaju na račun nepresušnih izvora zaduživanja a međunarodna zajednica je obilato stipendirala njihove egzibicije i time postala direktni saučesnik u stagnaciji Bosne i Hercegovine na svim poljima. Nova bezuvjetna pomoć biće im jasan znak da mogu raditi šta hoće i da je svaki pokušaj da se od Bosne i Hercegovine napravi stabilna i funkcionalna država unaprijed osuđen na neuspjeh.

"Tako je bilo i prije tri godine kada je usvojeno povećanje akciza na gorivo, čemu sam se protivio kao zastupnik i nakon čega sam osnovao Nezavisni blok. Međunarodni kreditori su tada snažno podržavali zaduživanje i davali vjetar u leđa SNSD-u, HDZ-u i SDA. Danas, kad nema ni novaca od akciza, ni autoputeva, ni napretka jasno je da je pristup bio pogrešan a tako će biti i ukoliko novi paket pomoći bude odobren bez jasnih uslova čije je ispunjavanje moguće pratiti," rekao je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta