Regija     | 21.11.2020. 09:32 |

Đukanović izrazio sućut zbog smrti patrijarha SPC-a Irineja

FENA Agencije

PODGORICA, 21. studenoga (FENA) - Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izrazio je u petak sućut povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, nakon što prethodno nije bio na sahrani čelnika SPC-a u Crnoj Gori Amfilohija koji je pokopan početkom studenog.

Đukanović je u telegramu napisao da je sa žaljenjem primio vijest o Irenejovoj smrti, te je uputio izraze sućuti Sinodu Srpske pravoslavne crkve, svećenstvu, monaštvu i vjernicima SPC-a.

"Molim vas da moja suosjećanja prenesete i njegovim najbližima”, naveo je Đukanović u telegramu.

SPC je u Crnoj Gori tokom 2020. godine organizirao prosvjede protiv vlasti, protiveći se tako zakonu o slobodi vjeroispovijesti, za koji su tvrdili da ga je vladajuća većina predvođena Đukanovićevom Demokratskom partijom socijalista usvojila kako bi "otela crkvenu imovinu u Crnoj Gori“.

Patrijarh srpski Irinej (90) umro je u petak Beogradu od posljedica zaraze koronavirusom, a objavljeno da je zaražen covidom-19 svega nekoliko dana nakon što je služio liturgiju u Podgorici na sahrani čelnika SPC u Crnoj Gori Mitropolita Amfilohija, početkom studenog.

Ta sahrana, na kojoj su se masovno kršile epidemiološke mjere, označena je od strane crnogorskih zdravstvenih vlasti kao izvor novog klastera infekcije.

Sahrani Amfilohija, prisustvovao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučuć, ali ne i najviši crnogorski dužnosnici - predsjednik Milo Đukanović i premijer Duško Marković.

Upravo je Amfilohije na čelo koalicije "Za budućnost Crne Gore", postavio Zdravka Krivokapića, aktuelnog mandatara za sastav nove crnogorske vlade. Ta koalicija, koja je objedinila prosrpske snage u Crnoj Gori, zajedno sa dvije građanske koalicije pobijedila je na izborima održanim krajem kolovoza i prvu put nakon 30 godina Đukanovićev DPS poslala u oporbu.

Predsjednik Srbije Aleksandara Vučić, koji je uoči izbora optuživan da je utjecao na formiranje prosrpske koalicije u Crnoj Gori nedavno je rekao kako mu se predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije javio nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori iako su ga, kako je rekao, "njegovi ljudi“ obavijestili da Vučić želi da razgovara s njim.

"Milo Đukanović me je optužio da sam orkestrirao smjenu na izborima, a ovi drugi kako sam zajedno sa njim gradio "Beograd na vodi". Milo Đukanović mi se nije javio nakon izbora mada su ga moji ljudi obavijestili da želim da razgovaram, jer sam smatrao da je to elementarna pristojnost. On je uvjeren da sam ja glavni krivac za njegov izborni poraz", rekao je Vučić gostujući na beogradskoj TV Happy.

Dan žalosti u crnogorskoj općini Plužine, u Podgorici otvorena knjiga žalosti

U Crnogorskoj općini Plužine, koja se nalazi 20-tak kilometara od granice s Bosnom i Hercegovinom, nedjelja 22. studeni, kada će biti sahranjen patrijarh SPC Irinej, proglašen je za dan žalosti, zbog čega će zastave na zgradi te crnogorske općine biti spuštene na pola koplja.

"Organizatori javnih programa i sadržaja dužni su da svoje programe i sadržaje prilagode danu žalosti. Za vrijeme dana žalosti zabranjeno je emitiraanje muzike, odnosno održavanje programa zabavnog sadržaja na javnim mjestima”, navodi se u odluci općtine Plužine u kojoj su već godinama na vlasti prosrpske stranke.

Također, u veleposlanstvu Srbije u Podgorici i generalnom konzulatu te zemlje u Herceg Novom u subotu, nedjelju i ponedjeljak, od 11 do 15 časova, bit  će otvorene knjige žalosti, a građani se kako je priopćeno "pozivaju da prilikom odavanja pošte preminulom patrijarhu poštuju epidemiološke i zdravstvene mjere“, prenosi Hina.

U Crnoj Gori trenutno je koronavirusom zaraženo više od 10 tisuća stanovnika, što je jedan i pol posto populacije te zemlje, dok je od posljedica infekcije preminulo više od 400 osoba.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo