Svijet     | 20.11.2020. 14:41 |

Građani u SAD-u pozvani da zbog koronavirusa ne putuju za Dan zahvalnosti

FENA Internet

WASHINGTON, 20. novembra (FENA) - Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Sjedinjenih Američkih Država pozvao je građane da zbog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom ne putuju za Dan zahvalnosti, koji se proslavlja četvrtog četvrtka u novembru.

“U posljednjih sedam dana vidjeli smo preko milion novih slučajeva. Dan zahvalnosti je za sedam dana“, rekla je u četvrtak za američke medije Erin Sauber-Schatz iz CDC-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Međutim, CDC nije izdao zabranu putovanja za Amerikance, nego samo preporuku.

Dan zahvalnosti obično najavljuje sedmicu sa najviše putovanja u SAD-u. Prošle godine je, prema procjenama, 26 miliona putnika prošlo kroz aerodrome u zemlji u sedmici uoči praznika.

“Ovo nije naredba. Ovo je preporuka za američku javnost da je razmotri. Trenutno, pogotovo što imamo ovakvu vrstu eksponencijalnog rasta u slučajevima, i mogućnost prenošenja bolesti ili zaraze iz jednog dijela zemlje u drugi, to dovodi do naše preporuke da izbjegavamo putovanja“, istakao je Henry Walke, direktor za COVID-19 u CDC-u.

Takođe u četvrtak, radna grupa za koronavirus Bijele kuće imala je prvi javni sastanak nakon nekoliko mjeseci. Članovi radne grupe, među kojima je i potpredsjednik Mike Pence, primijetili su porast broja slučajeva koronavirusa i procenta pozitivnih testova širom zemlje.

“Ovo je zaista poziv na akciju za svakog Amerikanca kako bi povećao oprez. Ovo je više slučajeva i brže se šire, nego što je bilo ranije“, rekla je koordinatorica radne grupe Deborah Birx.

U SAD-u je do sada potvrđeno više od 11,6 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posljedica preminulo više od 250.000 ljudi.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana