Bosna i Hercegovina     | 20.11.2020. 14:59 |

Nabavka 40 aparata za visoki protok kisika za KCUS i Opću bolnicu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo je danas na sjednici donijela odluku kojom se odobrava nabavka 40 aparata za visoki protok kiseonika, sa grijačem i ovlaživačem, te nazalnom kanilom, tzv. 'high flow' aparata za potrebe Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš".

Na osnovu iskazanih potreba ovih zdravstvenih ustanova, odobrena je nabavka 30 'high flow' aparata za Klinički centar i deset za Opću bolnicu.

Nabavka će biti izvršena putem Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), a finansijska sredstava osigurala je Vlada Kantona Sarajevo.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 18. novembra donio zaključak da se na osnovu iskazanih potreba Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" izvrši nabavka tih aparata.

Zdravstveni sistem Kantona Sarajevo se u okolnostima epidemije susreo  sa različitim izazovima, a jedan od ključnih je opterećenost zdravstvenog kadra administrativnim poslovima.

Konkretno, značajno vrijeme zdravstvenim radnicima i saradnicima oduzima obaveza vođenja zakonom propisanih evidencija i medicinske dokumentacije u pisanom i elektronskom obliku, iako važeći propisi omogućavaju samo jedan oblik vođenja dokumentacije. 

S obzirom da postoje uvjeti,  odlučeno je da se izvrši potpuni prelazak na elektronsko evidentiranje medicinske dokumentacije, kao i zdravstvene i druge evidencije koje nastaju u zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo, putem Centralnog informacionog sistema Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

 Time će se ubrzati pružanje usluga zdravstvene zaštite građanima Kantona Sarajevo, olakšati svakodnevno obavljanje poslova zdravstvenim radnicima, ali i omogućiti raspolaganje i razmjenu informacijama o zdravstvenom statusu pacijenta u realnom vremenu, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom