Bosna i Hercegovina     | 21.11.2020. 09:05 |

Kamberović: Unutarnja struktura BiH uspostavljena Daytonom je posve ahistorijska

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) - Unutarnja struktura Bosne i Hercegovine uspostavljena Daytonom je posve ahistorijska, ona nema nikakvo historijsko utemeljenje - izjavio je u razgovoru za Fenu, u povodu 25. godišnjice parafiranja Daytonskog mirovnog sporazuma, prof. dr. Husnija Kamberović, profesor historije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Udruženja za modernu historiju Sarajevo.

Kamberović naglašava da se obično zaboravlja da je Daytonski sporazum ne samo definirao status i odredio novu strukturu Bosne i Hercegovine, nego i odredio njenu evropsku orijentaciju.

- Unutarnja struktura Bosne i Hercegovine uspostavljena Daytonom je posve ahistorijska, ona nema nikakvo historijsko utemeljenje, ali je rezultat rata i procesa koji su se odvijali na širem prostoru jugoistočne Evrope krajem 20 stoljeća, tako da je to danas historijska činjenica koju treba uvažavati. Naravno, mnogi naučnici tvrde da je sporazum, i posebno aneks koji je Ustav Bosne i Hercegovine, zamišljen kao privremeno, a ne trajno rješenje, ali smo svjedoci da su mehanizmi promjene vrlo komplicirani. Iz perspektive 25 godina nakon potpisivanja sporazuma, možemo vidjeti da se na polju evropskih integracija nije puno otišlo, ali je uspostavljeni mir sačuvan - kazao je.

Misli da čak i ovakav kakav je, Daytonski Ustav otvara mogućnosti da država funkcionira, jednako kao što ima i prostora da se provode blokade.

- Ja bih rekao da je danas puno bolje koristiti mogućnosti koje postoje u daytonskom ustavu da država funkconira, a država nisu samo Predsjedništvo BiH ili Vjeće ministara, nego isprazno se nadati da će neko na silu promijeniti Ustav. Ono što nama treba je politička volja da država finkcionira, a toga sada nema. Nama je sada potreban pritisak na političke aktere koji blokiraju funkcioniranje države, a procesi nakon toga će donijeti da se i prepozna šta treba otpasti, a šta dograditi u postojeća Daytonska rješenja - zaključio je prof. Kamberović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom