Sport     | 20.11.2020. 11:19 |

Fifa podržala reformu ženskog nogometa

FENA Internet

ZURICH, 20. novembra (FENA) - Međunarodna nogometna asocijacija (FIFA) podržala je predložene reforme radi zaštite nogometašica i trenerica. 

Reforme su razvijene u uskoj saradnji sa svim članicama Fife i uspostavit će minimalne standarde, posebno u pogledu majčinstva, prenosi STA.

- Nakon nedavnog nevjerovatnog rasta i izuzetnog uspjeha na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, ženski nogomet sada prelazi u sljedeću fazu razvoja - rekao je predsjednik Fife Gianni Infantino.

- Iz toga slijedi da moramo usvojiti regulatorni okvir koji udovoljava potrebama ženskog nogometa - dodao je prvi čovjek krovne nogometne asocijacije.

Među reformama su neke ključne mjere, poput obaveznog porodiljskog odsustva od 14 sedmica, tokom kojeg će nogometašice dobiti finansijsku naknadu u iznosu od dvije trećine svoje plaće prema važećem ugovoru.

Između ostalog, nakon povratka na posao, klubovi moraju ponovo angažirati igrače i pružiti odgovarajuću medicinsku i fizičku podršku.

- Ni jedna igračica nikada ne bi trebala biti u nepovoljnom položaju zbog trudnoće, a reforme će pružiti i veću zaštitu pri zapošljavanju žena u nogometu - pojasnili su iz  Fife, dodajući da je Komitet Fife  odobrio nova pravila za žene u trenerskoj profesiji. Cilj ovog pristupa je osigurati ugovornu stabilnost, postići veću transparentnost i osigurati da trenerice budu na vrijeme plaćene za svoj rad.

 

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo