Svijet     | 20.11.2020. 09:59 |

Rusija osudila Jurija Eščenka na 13 godina zatvora zbog špijuniranja za CIA-u

FENA Internet

MOSKVA, 20. novembra (FENA) – Rusija je osudila Jurija Eščenka  na 13 godina zatvora zbog pokušaja odavanja vojne tajne američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA) o ruskoj Sjevernoj floti, saopćila je u petak Savezna služba sigurnosti (FSB).

FSB navodi u saopćenju da je sud u Brijansku, jugozapadno od Moskve, 17. novembra proglasio Eščenka krivim za državnu izdaju i osudio ga na 13 godina robije u strogo čuvanom zatvoru.

Eščenko se izjasnio krivim i izrazio je žaljenje zbog onoga što je učinio, saopćio je FSB. Reuters nije mogao odmah kontaktirati njegovog advokata.

Eščenko, koji je radio u gradu Severomorsk, obavljao je posao servisiranja radio-elektronskih sistema koje koriste brodovi Sjeverne flote. On je vršio špijuniranje od 2015. do 2017. godine u cilju prodaje informacija trećoj strani, navodi FSB.

FSB je saopćio da je on u 2019. ostvario kontakt s CIA. Njega su u julu uhapsili agenti FSB u regiji Brijanska dok je pokušavao predati državne tajne, navodi ruska služba, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana