Ekonomija     | 19.11.2020. 20:02 |

U Podravini, na farmi purana, pojavila se ptičja gripa

FENA Agencije

KOPRIVNICA, 19. studenoga (FENA) - Na farmi purana u Delovima, mjestu u općini Novigradu Podravskom u Republici Hrvatskoj, pojavila se ptičja gripa, a kako se neslužbeno doznaje u četvrtak je počela eutanazija purana. 

 Riječ je o objektu u kojem purane uzgaja tvrtka Vindon iz Slavonskog Broda, čiji je osnivač varaždinska Vindija.

Lokalni novinari su detalje pokušali doznati u Vindiji, no na telefonske pozive nitko se nije javljao.

Neslužbeno se doznaje da je tijekom dana na farmi eutanizirano nekoliko tisuća purana, koji su kamionima Agroproteinke iz Sesveta odvezeni na neškodljivo uništavanje u tu tvrtku, javlja Hina.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u četvrtak da je potvrđena ptičja gripa na području Koprivničko-križevačke županije te da su poduzete sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa.

Na farmi tovnih purana na području Koprivničko-križevačke županije u srijedu je utvrđena influenca ptica (podtipa H5N8), izvijestilo je to ministarstvo, napominjući da su u tijeku laboratorijske pretrage koje će utvrditi kojoj skupini patogenosti pripada virus (visoko ili nisko patogeni). Pronađeni virus pripada podtipu H5N8, za koji dosad nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi.

Kako je priopćeno, čim se pojavila sumnja, poduzete su sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i kontakti sa zaraženom farmom. Farmu je veterinarska inspekcija Državnog inspektorata stavila pod nadzor i trenutačno se provode radnje kako bi se utvrdile činjenice važne za određivanje daljnjih mjera na farmi i na ostalom području Republike Hrvatske, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom