Svijet     | 19.11.2020. 19:17 |

Pompeo posjetio jevrejsko naselje na Zapadnoj obali

FENA Internet

JERUSALEM, 19. novembra (FENA) - Državni sekretar Mike Pompeo obišao je jevrejsko naselje na izraelskoj zapadnoj obali, u prvoj takvoj posjeti jednog visokog američkog zvaničnika.

Put u Psagot uslijedio je godinu dana nakon što je Pompeo rekao da naselja nisu u suprotnosti s međunarodnim pravom, što predstavlja stav suprotan onom koje su Sjedinjene Države godinama imale, podsjeća BBC.

Ova odluka je uzrokovala bijes Palestinaca, koji se protive naseljima na zemlji za koju tvrde da će biti njihova nezavisna država.

Pompeo je kasnije imao sličnu posjetu okupiranoj Golanskoj visoravni i time je postao prvi američki državni sekretar koji je posjetio ovu teritoriju.

Predsjednik Donald Trump prošle je godine službeno priznao izraelski suverenitet nad ovom strateški važnom teritorijom, koju je Izrael okupirao od Sirije u ratu na Bliskom istoku 1967. godine i anektirao je 1981. godine.

Trump je bliski saveznik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, a analitičari kažu da bi postupci Pompea mogli biti shvaćeni kao potvrdna gesta prije nego što on i predsjednik napuste svoje funkcije.

Pompeo je u Izrael stigao u srijedu u vjerovatno posljednjoj posjeti Izraelu prije napuštanja funkcije u januaru.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'