Svijet     | 19.11.2020. 17:14 |

Borrell: Tursko ponašnje širi jaz s EU

FENA Internet

BRUXELLES, 19. novembra (FENA) - Turska retorika prema Kipru pojačava napetosti s Evropskom unijom i Ankara mora shvatiti da njeno ponašanje „proširuje jaz“ s 27-članim blokom, izjavio je u četvrtak šef evropke diplomarije Josep Borrell.

- Smatramo nedavne akcije i izjave Turske u vezi s Kiprom  suprotne reziolucijama Ujednjenih nacija i dodatnim pojačavanjem napetosti - izjavio je Borrell na konferenciji za novinare nakon sastanka ninistara vanjskih poslova EU.         

- Smatramo kako je bitno da Turska uvidi da njeno ponašanje širi jaz s EU. U cilju povratka pozitivnoj agendi, kako mi želimo, tražit ćemo fundamentalnu promjenu u ponašanju turske strane – kazao je.

On je komentirao izjave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je pozvao na „dvodržavno rješenje“ na Kipru tokom posjete otcijepljenom sjevernom dijelu otoka s turskom većinom u ovoj sedmici.

Erdogan je također izjavio da Turska i sjeverni Kipar neće više tolerisati, kako ih je nazvao, „diplomatske igre“ oko prava na podvodne resurse u istočnom Mediteranu.

Turska je zvanični kandidat za članstvo u EU.

Kipar je podijeljen duž etničkih linija od turske invazije u 1974. iIzazvane kratkim pučem pod grčkim uticajem. Samo Ankara priznaje sjeverni Kipar kao nezavisnu državu i nema diplomatske odnose s Kiprom, koji je člnica EU.

Kipar je nazvao Erdoganovu posjetu “provokativnom i nelegalnom”.

EU je zaprijetila uvođenjem sankcija Turskoj zbog nelegalnog istraživanja morskog dna kada se njeni čelnici sastanu narednog mjeseca.

- Vrijeme ističe i primičemo se momentu kada će se putevi razići u našim odnosim s Turskom – izjavio je Borrell.

EU nije uspjela uvjeriti Ankaru da prekine s istraživanjem u vodama koje osporavaju Grčka i Kipar, ali se do sada suzdržavala od uvođenja sankcija koje traže Atina i Nikozija.

Njemačka, koja predvodi diplomatske razgovore s Ankarom, želi da pruži šansu dijalogu zbog bliskih trgovinskih veza EU i Turske, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo