Svijet     | 19.11.2020. 17:39 |

Britanija namjerava do kraja godine dogovoriti trgovinski sporazum s Kanadom

FENA Internet

LONDON, 19. novembra (FENA) - Britanija je odlučna u postizanju trgovinskog sporazuma s Kanadom do kraja godine, izjavila je u četvrtak ministrica trgovine Liz Truss, ističući da bi dvije države mogle postići i mnogo toga drugog nakon osiguranja sporazuma.

Britanija pregovara o nekoliko bilateralnih trgovinskih sporazuma koji će stupiti na snagu nakon što izađe iz tranzicijskog aranžmana s Evropskom unijom krajem ove godine, a mnogi od njih će jednostavno zamijeniti uslove o kojima je blok već bio dogovorio, javio je Reuters.

Nakon izlaska iz EU u januaru, premijer Boris Johnson pokušava oblikovati "globalnu Britaniju" koja može postizati bolje sporazume od EU. Ali zasad, ističu njegovi kritičari, dogovori su uglavnom isti, podsjeća Reuters.

Upitana u parlamentu o napretku razgovora s Kanadom, Truss je rekla da su "odlučni postići dogovor s Kanadom prije kraja godine."

Jedan od glasnogovornika Johnsona dodao je da su razgovori "bili u poodmakloj fazi i da dobro napreduju".

Rekao je da je za manje od dvije godine vlada potpisala ili načelno dogovorila trgovinske sporazume sa 52 zemlje, što čini 142 milijarde funti britanske bilateralne trgovine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta