Bosna i Hercegovina     | 19.11.2020. 17:37 |

Na Međunarodnoj sedmici podizanja svijesti o prevarama više od 300 učesnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Međunarodna sedmica podizanja svijesti o prevarama, u organizaciji revizorsko-konsultantske kompanije Deloitte i velikog broja partnera, održana je drugi put zaredom u BiH s ciljem podizanja svijesti o važnosti borbe protiv finansijskog kriminala, prevare i korupcije.

U tri dana održane su tri konferencije u online formatu, u sklopu kojih je učestvovalo više od 40 govornika i panelista, više od 300 učesnika, te više od 900 studenata širom Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u ovogodišnjem studentskom istraživanju.

Rezultati istraživanja su prezentovani na dva ovogodišnja događaja. Unatoč trenutnoj epidemiološkoj situaciji, broj učesnika dodatno govori o važnosti razgovora o ovoj temi, saopćeno je iz kompanije Deloitte.

- Ova inicijativa predstavlja jednu od mnogobrojnih platformi kroz koje želimo kreirati višestruku vrijednost, te pozitivno utjecati na društvo u kojem radimo i živimo. Pored naše uloge revizora i savjetnika, inicijative kao što su ove nam pružaju privilegiju da pokažemo koja je snaga zajedničkog djelovanja - kazala je odgovorna partnerica za usluge revizije za Južno-centralnu Evropu i voditeljica Deloitteovog ureda u Bosni i Hercegovini Sabina Softić.

Svi događaji su okupili međunarodne i lokalne eksperte koji su razgovarali o interesantnim i bitnim temama kao što su "kako mladi mogu utjecati na budući status prevare u državi i kako promijeniti status quo", "koja je važnost javnih institucija i važnost javne revizije u prepoznavanju koruptivnog ponašanja", te "kako izgleda budućnost cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini".

- Događaj za mlade lidere je organizovan s ciljem proaktivnog pristupa mladima i kreiranju platforme na kojoj se otvoreno može razgovarati o temi kao što su prevara i korupcija.  Optimističan sam da će situacija vremenom postati bolja, ali trebamo biti svjesni da jedino aktivnim djelovanjem možemo promijeniti status quo - istakao je Vedran Arnautović, koordinator događaja za mlade lidere. 

Centralni događaj je okupio veliki broj predstavnika međunarodne zajednice, predstavnike ureda javnih revizija na državnom i entitetskom nivou, te relevantne predstavnike civilnog društva i privatnog sektora. Tokom prezentacija i panela, učesnici su podijelili razmišljanja na temu gdje postoji prostor za napredak i aktivno djelovanje.

Koordinator ovogodišnjeg programa Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH Emir Ibišević smatra da su predavači i panelisti poslali snažnu poruku da trenutna situacija nije najpovoljnija, te da Bosna i Hercegovina ima značajan prostor za poboljšanje u smislu korporativnog upravljanja, odgovornosti i transparentnosti.

- Važnost ovogodišnjeg Centralnog događaja postaje evidentnija kada se sagleda zajednički nastup svih učesnika i otvorenog razgovora tokom kojeg se diskutovalo o svim aspektima javnih institucija i javnih revizija. Panelisti i predavači su u velikoj mjeri podržali ovogodišnji Centralni događaj, te sa svim prisutnim podijelili nevjerovatne uvidne informacije i ovim putem im se zahvaljujem na izdvojenom vremenu - rekao je Ibišević. 

Posljednji ovogodišnji događaj Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama se fokusirao na sve bitniju temu cyber sigurnosti i koji izazovi očekuju Bosnu i Hercegovinu u toj sferi. Organizatori ističu da je ovaj događaj obilježila odlična dinamika, te konkretni primjeri iz svijeta cyber sigurnosti međunarodnih i bh. stručnjaka.

Koordinator događaja o temi Cyber sigurnosti Muhamed Semić naglašava da je iskazani interes za jučerašnji događaj na temu cyber sigurnosti premašio sva njihova očekivanja.

- Iako je tema cyber sigurnosti još uvijek relativno neistražen pojam u Bosni i Hercegovini, energija, dinamika i kvalitet razgovora koji smo vodili tokom događaja, te aktivno sudjelovanje svih učesnika kroz pitanja i komentare, nam je dodatni dokaz o izrazito rastućem interesu društva i poslovne zajednice za ovu temu. Mnogo mi je drago bilo vidjeti više od 100 učesnika koji su aktivno pratili diskusiju, te nam u mnogo čemu uveličali posljednji ovogodišnji događaj - naglasio je Semić. 

Organizatori ističu da se najveći uspjeh ovogodišnjeg programa Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH ogleda u velikom broju kvalitetnih zaključaka na osnovu kojih će nastaviti dodatno djelovanje u kontekstu ove teme, saopćeno je iz kompanije Deloitte.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta