Bosna i Hercegovina     | 19.11.2020. 15:16 |

Tadić razgovarala sa šefovima ureda MRMKS-a i Crvenog križa u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, sa suradnicima, razgovarala je danas sa šefom Ureda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) u Sarajevu Zbignewom Wojdylaom i šefom delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog križa u BiH Elmirom Camićem o radu i suradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina, te prvenstveno procesu traženja i identifikacije nestalih osoba.

Tadić je upoznala sudionike sastanka da Tužiteljstvo BiH i Posebni odjel za ratne zločine, uprkos objektivnim operativnim teškoćama prouzročenim panedmijom Covid 19, poduzimaju velike napore s ciljem realiziranja što je moguće većeg broja radnih i istražnih aktivnosti u okviru ovog odjela, radi postizanja što boljih rezultata u ovoj godini.

Također, istakla je da istražitelji i stručno osoblje iz PORZ uz nadzor postupajućih tužitelja, uprkos teškoćama i ograničenjima zbog pandemije, gotovo svakodnevno odlaze na procese ekshumacija u svim krajevima Bosne i Hercegovine, te da su u proteklih nekoliko mjeseci ostvareni rezultati na pronalasku posmrtnih ostataka žrtava za kojima se dugo tragalo.

Dodala je da je u tim procesima svakako značajna pomoć i potpora koju tužiteljstvu pružaju međunarodne institucije kao što su MRMKS i MKCK.

Na sastanku je zaključeno da će dobra suradnja između tih partnerskih institucija biti nastavljena i u narednom periodu s ciljem jačanja vladavine prava i pronalaska nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta