Bosna i Hercegovina     | 19.11.2020. 13:37 |

Ombudsmeni BiH nadležnima: Djelovati u najboljem interesu djeteta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić čestitaju djeci širom BiH Međunarodni dan djeteta, 20. novembar, te podsjećaju sve nadležne u BiH na obavezu djelovanja u najboljem interesu djeteta bez obzira na izazovna i teška vremena, saopćila je Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

- Međunarodni dan djeteta se kao i svake druge godine obilježava širom svijeta, ali ove godine u sasvim drugim prilikama i okolnostima, uvažavajući pandemiju prouzokovanu koronavirusom. Dok se svi pokušavamo prilagoditi situaciji bez presedana, koja je pogodila sve zemlje svijeta, i Ombudsmeni Bosne i Hercegovine kao nezavisna institucija za zaštitu ljudskih prava suočavaju se s novim izazovom: kako nastaviti s poštovanjem svih prava djece u trenutnom kontekstu restrikcija usljed pandemije COVID-19?

Okolnosti se mijenjaju iz dana u dan i jedno je sigurno - da sve itekako utiče na djecu i pogoršava njihove uslove života, posebno bolesne i siromašne djece, djece koja se nalaze u ustanovama, djece u ruralnim sredinama, djece s poteškoćama u razvoju itd. - navodi se u saopćenju.

Ombudsmeni dalje naglašavaju da nadležni na svim nivoima vlasti moraju biti svjesni da sve odluke koje donose imaju veliki uticaj na djecu. Ogromne socijalne i ekonomske implikacije tokom trajanja pandemije imaju trajne posljedice na sve građane, a posebno na djecu.

Svima su već poznati neki od negativnih efekata prelaska na online nastavu, naglašavaju ombudsmeni, poput problema organizacije nadzora nad mlađom djecom, njihovog podučavanja i pružanja aktivne pomoći ili problema porodica s manjim prihodima koje ne mogu svojoj djeci obezbijediti pristup informatičkoj opremi odnosno internetu te stoga ni odgovarajuće okruženje za učenje i pohađanje online nastave.

Negativni efekti po djecu nastaju i usljed poremećaja rutine, nedostatka socijalizacije i posebno nedostatka izloženosti socijalnom učenju od drugova iz razreda; manjka fizičke aktivnosti, ali i prekomjernog vremena provedenog za ekranom itd.

Obilježavanjem Međunarodnog dana djeteta, ombudsmeni žele dodatno senzibilizirati javno mnjenje i podsjetiti nadležne na obavezu da se prilikom donošenja svih odluka moraju rukovoditi najboljim interesom djeteta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo