Bosna i Hercegovina     | 19.11.2020. 13:06 |

Komšić prisustvovao vojnoj vježbi u Glamoču

FENA Saopćenje

GLAMOČ, 19. novembra (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je završetku dvodnevne vojne "Bilateralne vježbe" na LPO Glamoč na poziv ministra odbrane Sifeta Podžića i generalpukovnika Senada Mašovića, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

U "Bilateralnoj vježbi" su učestvovali pripadnici Oružanih snaga BiH i Vojske Sjedinjenih Američkih Država, konkretno specijalisti američke vojske za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške JTAC (Joint Terminal Attack Controllers).

Zadnji dan vojne vježbe je počeo jutarnjim brifingom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću u kasarni Oružanih snaga BiH "Glamoč". Tom prilikom je istaknuto da će ova vježba omogućiti Oružanim snagama BiH unapređenje partnerske saradnje s SAD-om i drugim NATO partnerima.

Komšić je s visokim zvaničnicima Ambasade SAD u BiH, komandantom NATO snaga, komandantom EUFOR-a, predstavnikom ODC-a i predstavnicima Ministarstva odbrane BiH i Zajedničkog štaba OS BiH, uputio na osmatračnicu odakle je posmatrao vježbu dviju prijateljskih vojski.

Tokom vježbe je bio prikazan dio operativnih sposobnosti OSBiH na terenu s bliskom zračnom podrškom američkog zrakoplovstva i njihova dva F-16 aviona.

Vodeći brigu o zaštiti okoliša samoga poligona Glamoč avioni su nakon poziva za podršku izvršili lasersko zaključavanje cilja te simulirali uništenje neprijateljskih formacija. Na taj način je izbjegnuto korištenje bojeve municije na ovom poligonu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana