Bosna i Hercegovina     | 19.11.2020. 12:40 |

Konferencija "Balkanska ruta u novom geopolitičkom poretku"

FENA Lejla Nuhanovic

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) – “Utiranje puta za stabilizaciju na Zapadnom Balkanu. Balkanska ruta u novom geopolitičkom poretku - Novi i stari izazovi za sigurnost” tema je dvodnevne “Petea regionalne (Jumbo) konferencija o sigurnosnoj koordinaciji” u organizaciji Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) u saradnji s ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Italije.

Ova online konferencija ima za cilj podržati napore na usmjeravanju saradnje i koordinacije u regiji jugoistočne Evrope, ali i sa zemljama Evropske unije.

Konferencija je okupila oko 200 učesnika iz cijelog regiona, predstavnike institucija i tijela EU, predstavnike institucija za provođenje zakona i relevantnih organizacija kako bi razgovarali o postignućima i izazovima na ključnim sigurnosnim prioritetima.

Konferenciju je otvorio direktor političkog ureda RCC-a Amer Kapetanović.

U svojoj uvodnoj riječi, Kapetanović je istaknuo kako je regija suočena s brojnim izazovima, uključujući ilegalnu migraciju i terorizam.

Kazao je da je terorizam prijetnja koja postaje sve relevantnija u današnje vrijeme.

- Međutim, bitno je da imamo na umu da terorizam nema religiju. Ne postoji islamski terorizam. Postoje samo ljudi koji koriste religiju za svoje ciljeve - kazao je Kapetanović.

Na konferenciji također učestvuju brojni zvaničnici iz regije, uključujući čelnika italijanske policije i generalnog direktora za javnu sigurnost Franca Gabriellija i Daviniju Wood, čelnice Odjela za međunarodnu startegiju pri Evropskoj komisji.

Prvi dan konferecije se održava u dva panela. Na prvom je tema migracija i problem nedokumentovanih migranata.

Na drugom panelu će se raspravljati o prijetnji koju terorizam predstavlja i načine sprečavanja napada, kao i deradikalizacije mladih.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta