Najave     | 19.11.2020. 12:46 |

Predstavljanje izvještaja o sigurnosti novinara i medijskim slobodama u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Izvještaj "Indikatori medijskih sloboda i sigurnosti novinara u Bosni i Hercegovini 2019" bit će predstavljen u petak, 20. novembra, u Sarajevu.

Izvještaj "Indikatori medijskih sloboda i sigurnosti novinara u Bosni i Hercegovini 2019" proizveden je u okviru četvrte regionalne procjene nivoa slobode medija i sigurnosti novinara u BiH.

Tokom prezentacije Izvještaja govorit će se, ne samo o medijskim slobodama, fizičkim i verbalnim napadima na novinare i novinarke i njihovom procesuiranju, već i o cjelokupnoj medijskoj slici i ambijentu u kojem danas rade novinari u Bosni i Hercegovini, a što se odnosi i na njihov ekonomski položaj i zakonodavno-pravni okvir unutar kojeg djeluju, saopćeno je iz Udruženja/udruge BH novinari.

Novinarska udruženja iz šest zemalja zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo i Srbija), uz podršku Evropske komisije, udružila su se 2016. u praćenju i unapređivanju nivoa slobode medija i sigurnosti novinara i novinarki u njihovim zemljama, stvarajući tako Regionalnu platformu zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara.

Na temelju zajedničke istraživačke metodologije, posebno razvijene za tu svrhu, ove organizacije svake godine prikupljaju podatke, procjenjuju najnovija zbivanja i uključuju se u zagovaračke aktivnosti kako bi promijenile političko, zakonodavno i institucionalno okruženje u kojem rade novinari/ke i mediji.

Postignuti rezultati u prvom trogodišnjem ciklusu pokazali su da novinarska udruženja u regionu mogu igrati odlučujuću ulogu u zalaganju za veće medijske slobode. Evropska unija prepoznala je ovo postignuće kao ključni korak ka sveobuhvatnoj demokratizaciji balkanskih društava, što je rezultiralo njenom odlukom da nastavi podržavati Regionalnu platformu i narednih godina - navodi se u saopćenju.

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju uzrokovanu pandemijom COVID-19, događaj će biti organiziran tako da će dio učesnika biti prisutan na prezentaciji u Sarajevu, a ostali učesnici će se obratiti putem Zoom platforme.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'