Svijet     | 19.11.2020. 10:54 |

Wallace: I Britanija će vjerovatno smanjiti broj vojnika u Afganistanu

FENA Internet

LONDON, 19. novembra (FENA) – Britanija će vjerovatno slijediti primjer Sjedinjenih Država u smanjenju broja vojnika u Afganistanu, ali će nastaviti sarađivati s afganistanskom vladom i SAD-om na zaštiti sigurnosti te zemlje, izjavio je u četvrtak britanski ministar odbrane Ben Wallace.

Pentagon je objavio u utorak da će predsjednik Donald Trump značajno smanjiti broj američkih vojnika u Afganistanu s 4.500 na 2.500 do sredine januara.

Wallace je izjavio da se Amerikanci neće u potpunosti povući u ovoj fazi, kao ni Britanci.

- Očekujem da, ukoliko oni smanje broj vojnika u određenoj fazi, i mi ćemo smanjiti – kazao je.         

Wallace je izjavio da Britanija ima limitirane resurse da djeluje nezavisno od svog najvećeg saveznika, ali kako bi pojačano finansiranje vojske od ministarstva finansija dalo njegovoj zemlji više opcija u budućnosti.         

- Dio tih razmatranja ima za cilj ustanoviti kako Britanija može postati više nezavisna, kako mi možemo dopunjavati jedni druge. Ako se jedna ili druga sila povuče, a mi odlučimo da ostanemo, mogli bismo to i učiniti – izjavio je on za Sky News.         

- U ovom momentu, ukoliko se Sjedinjene Države jednostrano povuku iz neke od zemalja u kojima imaju vojnike, to će predstavljati izazov za nas - kazao je britanski ministar odbrane, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo