Bosna i Hercegovina     | 18.11.2020. 18:02 |

Počela zajednička vojna vježba OSBiH i Oružanih snaga SAD-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) - Zajednička vojna vježba pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država pod nazivom “Bilateralna vježba” počela je danas na poligonima Glamoč i Manjača.

Cilj vježbe je unapređenje partnerske saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO partnerima, te razvijanje interoperabilnosti i sposobnosti OSBiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Terenska vježba se realizuje na poligonu Glamoč, uz kompjutersku koordinaciju sa Centrom za borbene simulacije poligona Manjača i upotrebu specijalista za navođenje i kontrolu zračne podrške (Joint Terminal Attack Controllers - JTAC).

Blisku zračnu podršku snagama na zemlji pružaju dva aviona F-16 iz zrakoplovne baze Aviano, Italija, koji, umjesto bojeve municije, koriste lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje, dok je helikopter UH-1H angažovan za medicinsku evakuaciju zračnim putem.

Ovim će u potpunosti biti simulirana integracija kopnenih i vazdušnih snaga.

Ova vježba, u kojoj ukupno učestvuje 280 pripadnika OSBiH zajedno sa snagama SAD-a, doprinosi povećanju sigurnosti i stabilnosti na Balkanu, ističe se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, pandemija “Covid-19” primorala je OSBiH da smanje broj učesnika i da se prilagodi novonastaloj situaciji kako bi se vježba održala uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka i mjera.

Za potrebe vježbe formiran je i privremeni Medijski informativni centar (MIC) sa 13 pripadnika OSBiH, dva pripadnika američke vojske iz Regionalnog informativnog tima za podršku, tri pripadnika Savjetodavnog tima američkih vazdušnih snaga i jednog predstavnika odnosa s javnošću iz Komande specijalnih operacija za Evropu, a u saradnji sa Uredom za odbrambenu saradnju (ODC) pri Ambasadi SAD-a u BiH.

U okviru vježbe, 19. novembra na lokaciji vojnog poligona Glamoč bit će organizovan Dan posjetilaca, uz prisustvo visokih zvaničnika.

Tom prilikom bit će prikazan dio operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH na terenu sa bliskom zračnom podrškom aviona F-16, navodi se u saopćenju.   

Video materijal Ministarstva odbrane BiH dostupan je na linku: https://drive.google.com/file/d/1tT2CKZac7rJcOvWrJkVxMKp6lSb8CLzr/view

             

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo