Svijet     | 18.11.2020. 16:23 |

Calavera: Pomoći mladima u regionu zapadnog Balkana da prevladaju brojne izazove

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) - „#EUiTI - Tvoja priča, naša budućnost“, prva je integrisana kampanja razvijena u okviru Regionalnog programa komunikacije Evropske unije (EU) za zapadni Balkan.

Kampanja, koja ima za cilj promociju mogućnosti i beneficija koje pružaju programi EU dostupni mladima u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, bit će predstavljana na online eventu.

Pokrivena su područja obrazovanja, treninga i sporta (ERASMUS +), preduzetništva (COSME - Konkurentnost preduzeća i malih i srednjih preduzeća), kulture i kreativnosti (Kreativna Evropa) i istraživanja i inovacije (HORIZON 2020).

Kampanja je osmišljena da potakne veće učešće u ovim programima prikazivanjem uspješnih priča, rezultata i beneficija.

Govornici na otvaranju događaja su Genoveva Ruiz Calavera, direktorica za zapadni Balkan Evropske komisije, Luigi Soreca, ambasador EU u Albaniji i  Johann Sattler, ambasador EU u Bosni i Hercegovini.

Na događaju će se predstaviti i šest mladih ljudi koji će ispričati  svoja iskustva iz učešća u programe EU.

Završna sesija će imati format pitanja i odgovora sa šest mladih evropskih ambasadora iz zapadnog Balkana izabranih ranije u toku godine.

Govoreći uoči događaja,Ruiz Calavera je kazala kako se mladi širom zapadnog Balkana se suočavaju sa mnogim izazovima, ne samo s visokim nivoom nezaposlenosti i nedostatkom mogućnosti za posao.

- Zbog toga promovišemo ovu kampanju. Želimo podići svijest o mogućnostima koje EU nudi u regiji koje im mogu pomoći da prevladaju ove izazove, steknu nove vještine i doprinesu pozitivnom rastu svoje regije - dodala je.

„#EUiTI - Tvoja priča, naša budućnost“ prva je od tri regionalne kampanje koje će provesti Evropska komisija tokom tri godine.

Sadrži atraktivan multimedijalan prikaz sadržaja, uključujući svedočenja učesnika programa, kao i animirane video-klipove o svakom od četiri programa EU.

TV i radio oglašavanje, veb i društvene aktivnosti su započete 16. novembra i trajat će mjesec dana.

Pokretanje kampanje podudara se s objavljivanjem www.webalkans.eu.

Ovaj novi web portal osmišljen je tako da nudi korisničko prilagođeno iskustvo i služi kao sve na jednom mjestu za priče, vijesti, mogućnosti finansiranja i srodne informacije o saradnji između EU i zapadnog Balkana

Program regionalne komunikacije EU-a za zapadni Balkan pokrenut je u januaru 2020. godine i trajat će tri godine. Cilj je informisati različitu ciljanu publiku o vrijednostima, politikama i programima EU.

Program se sastoji od tri integrisane komponente - tri integrisane komunikacijske kampanje za cijeli region, online portal WeBalkans.eu i mreže mladih evropskih ambasadora.

Pomilio Blumm, komunikacijska agencija specijalizirana za odnose između vlada, javne uprave i građana, je zadužena za implementaciju projekta.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'