Bosna i Hercegovina     | 18.11.2020. 19:53 |

U Mostaru obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 18. studenoga (FENA) - Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježen je u srijedu navečer u Mostaru.

Kolone vjernika nakon večernjih misa krenule su prema Vukovarskoj ulici gdje su ispred križa upaljena svijeće i održana molitva za stradale i nestale u Vukovaru 1991. godine.

Također, u organizaciji udruge "Troplet" ispod jubilarnog križa na brdu Hum iznad Mostara zapaljeno je 29 baklji u znak sjećanja na 29. obljetnicu pada Vukovara.

Kako povijesni izvori navode, presudna vukovarska bitka počela je 25. kolovoza 1991. godine, kada su JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na grad.

Vukovar je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja deblokade grada i pada Lušca 2. studenoga, a zatim i Bogdanovaca, 10. studenoga 1991.,Vukovar se našao u potpunom okruženju.

Grad je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za Vukovar završila je, kako se često ističe, 18. studenoga 1991. iako su borbe u pojedinim dijelovima grada trajale još koji dan.

Prema posljednjim podacima na hrvatskoj strani ubijeno ili nestalo 2717 osoba, u srbijanske koncentracijske logore odvedeno oko sedam tisuća zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Okupacija Vukovara završila 15. siječnja 1998. mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja i vraćanjem u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom