Svijet     | 18.11.2020. 14:59 |

Maas: Preuranjeno povlačenje iz Afganistana komplicira mirovne pregovore

FENA Internet

BERLIN, 18. novembra (FENA) - Preuranjeno povlačenje vojnika iz Afganistana moglo bi zakomplicirati mirovne pregovore između vlade u Kabulu i talibana, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u srijedu, komentirajući američke planove o povlačenju 2.000 vojnika iz te zemlje.

-  Veoma je bitno za nas da ne ugrozimo ono što smo postigli do sada, poduzimanjem bilo kakvih ishitrenih akcija - kazao je Maas.

Njemačka vlada u kontaktu je s Washingtonom, a NATO savez razmatra kakve bi posljedice za oko 1.200  njemačkih vojnika, razmještenih u Afganistanu u okviru šire NATO misije, imalo američko povlačenje kazao je.

- Posebno smo zabrinuti kako će američka objava uticati na mirovne pregovore u Afganistanu – kazao je Maas, dodajući da su pregovori već dovoljno zakomplicirani i da su daleko od dovršenih.

- U ovakvoj situaciji ne bismo trebali stvarati dodatne prepreke koje bi preuranjeno povlačenje iz Afganistana sasvim sigurno stvorilo – izjavio je šef njemačke diplomatije, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana