Stranačke aktivnosti     | 17.11.2020. 16:44 |

Saopćenje za javnost Naroda i pravde

FENA Saopćenje

Narod i Pravda Brčko distrikta BiH: Izražavamo sumnje na malverzacije zbog 13 hiljada glasova koji još nisu uneseni u bazu podataka

 

Politička organizacija Narod i Pravda Brčko distrikta BiH izražava zabrinutost i sumnju u regularnost izbornog procesa zbog informacija koje je na današnjoj press konferenciji iznijela Izborna komisija Brčko distrikta BiH.

Naime, razlika između broja osoba koje su glasale i koje su unesene u bazu podataka je čak 12859 glasača odnosno 34% ukupnog broja birača koji su izašli na izbore. Ove činjenica nedvosmisleno ukazuje na moguće pokušaje prekrajanja rezultata i izborni inžinjering od strane brojačke mašinerije pojedinih političkih subjekata.

Posebno pojašnjenje nadležnih institucija iziskuje i činjenica da su podaci Izborne komisije BD BiH i posljednji ažurirani podaci CiK-a u koliziji.

Molimo sve aktere u izbornom procesu da se hitno uključe u provjeru predmetnih navoda Izborne komisije BD BiH kako bi se ispoštovala stvarna volja naroda. Pozivamo nadležne institucije da pravovremeno utvrde propuste, spriječe izborne malverzacije i adekvatno sankcioniraju evidentirane aktere.

Izborna komisija BD BiH također je uputila zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji BiH za ponovno prebrojavanje, ali još uvijek nisu dobili naredbu da to urade.

Prema rezultatima koje smo dobili sa terena, a koji se procentualno podudaraju s trendom dosad prebrojanih i objavljenih rezultata CiK-a, izvjesno je da je Narod i Pravda osvojila 3 mandata. Značajne izmjene ovog rezultata zasigurno će otvorit vrata sumnje u njegovo prekrajanje nezakonitim sredstvima.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta