Najave     | 17.11.2020. 15:56 |

Članovi Delegacije PSBiH na godišnjem online zasjedanju PSNATO-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. novembra (FENA) - Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) - Asim Sarajlić, Nikola Lovrinović i Obren Petrović učestvovat će na 66. godišnjem zasjedanju PSNATO-a, koje će se, u online formatu, održati od 18. do 23. novembra.

Na godišnjem zasjedanju PSNATO-a, čiji je domaćin trebala da bude Atina, putem video-linka razgovarat će se o brojnim aktuelnim globalnim temama, posebno o situaciji i posljedicama pandemije virusa korona (Covid – 19), te uticaju pandemije na civilnu dimenziju bezbjednosti.

U svjetlu pandemije bit će razmatrana i uloga NATO-a, kao i značaj naučne i tehnološke mreže NATO-a u borbi protiv pandemije i njen uticaj na transatlantsku bezbjednost.

Kako je najavljeno, jedna od sesija godišnjeg zasjedanja PSNATO-a bit će posvećena temi “Ključni izazovi u očuvanju mira i bezbjednosti u regionu zapadnog Balkana“.

Parlamentarci iz država članica NATO-a razgovarat će i o stanju u regionu Crnog mora, problemima u globalnoj trgovini energentima, kao i o modernizaciji vojnih snaga Rusije.

Neke od tema bit će razmotrene i na sjednicama komiteta PSNATO-a.

Najavljeno je da će se na sjednici Političkog komiteta razgovarati o partnerstvu NATO-a i Evropske unije, kao i o napretku Kine i implikacijama na globalnu i euroatlantsku bezbjednost.

Na zasjedanju Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti razgovarat će se o potrebi razmjene informacija i dobrih praksi u borbi protiv pandemije Covid-19, o Agendi “Mir i bezbjednost”, te implementaciji UN Rezolucije 1325 „Žene, mir i bezbjednosti.

Na ovom Komitetu bit će riječi i o hipersoničnom naoružanju, potrebi promjene tehnoloških rješenja u proizvodnji naoružanja, te o takozvanom urbanom ratovanju.

Učesnicima 66. godišnjeg zasjedanja PSNATO-a obratit će se visoki zvaničnici NATO-a, kao i brojni eksperti za teme koje će biti predmet rasprave na ovom zasjedanju, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo