Bosna i Hercegovina     | 17.11.2020. 15:41 |

Novalić, Đapo, Džindić i Dedić o mjerama za zaštitu rijeka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) - Kratkoročne mjere i aktivnosti koje će se što prije poduzeti, a sve na osnovu ranijeg zaključka Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine o potpunoj zabrani izgradnje mini hidroelektrana, kao i na osnovu zahtjeva predstavnika NVO-a iz Koalicije za zaštitu rijeka, bila je tema današnjeg radnog sastanka premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića s federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo, federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem i federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem.

Dogovorena je izmjena i dopuna nekoliko pravilnika. U resoru okoliša i turizma u toku su izmjene Pravilnika o pogonima i postrojenjima koji mogu biti izgrađeni i pušteni u rad samo ako imaju okolinsku dozvolu i to na način da će ovo federalno ministarstvo preuzeti izdavanje okolišnih dozvola za kapacitet preko 150 kW.

Radi se i na pravilniku o načinu formiranja i rada stručnih komisija za ocjenu studija o procjeni uticaja na okoliš u postupku izdavanja okolinske dozvole za pogone za proizvodnju hidroelektrične energije. Tim izmjenama se definira osnivanje posebnih komisija za ocjenu studija uticaja na okoliš prilikom izgradnje pogona za proizvodnju hidroelektrične energije.

U izradi je i izmjena spomenutih pravilnika učestvuju i predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka.

Kad je u pitanju resor energije, rudarstva i industrije, između ostalog, od 1. januara 2021. godine neće se produžavati davanje poticaja za mini hidroelektrane, a sredstva predviđena za to preusmjerit će se kao poticaji drugim obnovljivim izvorima energije.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je u skladu s ranijim zaključkom Vlade FBiH krenulo u izmjene Pravilnika o ekološki prihvatljivom protoku koji će precizirati način mjerenja dozvoljenog protoka u kojem mini hidroelektrana smije raditi.

Cilj je da se ekološki prihvatljiv protok mjeri u realnom vremenu i IT sistemom automatski očitava u agencijama za vode kako bi agencije mogle reagirati u slučaju da mini hidroelektrana ne poštuje princip ekološki prihvaljivog protoka.

Također je istaknuto da se instrumenti Kataloga kriterija o održivom razvoju ugrade u pravila o dodjeli koncesija što će biti preporučeno i kantonima.

Učesnici sastanka upoznati su i s analizom koja, između ostalog, ukazuje da u ovoj godini nije izdata niti jedna energetska dozvola s federalnog nivoa kako bi bila izgrađena mini hidroelektrana.

Prethodne tri godine izdavana je godišnje po jedna dozvola za ove svrhe, dok je u 2014. i 2015. godini izdato po 11 ovakvih dozvola, s tim da su dozvole u 2015. godini izdate prije dolaska aktuelnog saziva Vlade.

Tokom sastanka govorilo se i o dugoročnim mjerama u cilju spašavanja naših rijeka, među kojima je ustavna zaštita vode i prava na pitku vodu.

Na predstojećoj sjednici Vlade FBiH očekuje se informacija o poduzetim mjerama i aktivnostima kao i one koje će uslijediti, a vezano za postupanje po spomenutom zaključku Parlamenta i zahtjeva Koalicije za zaštitu rijeka, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacija BiH za odnose s javnošću.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo