Svijet     | 17.11.2020. 11:12 |

Četiri puta veća vjerovatnoća hospitalizacije obojenih od bijelih Amerikanaca

FENA Internet

WASHINGTON,.  17. novembra (FENA) - Četiri puta je veća vjerovatnoća da će crni, hispanički i domorodački američki građani zaraženi s COVID-19  biti hospitalizirani nego ostali, pokazuju podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

U osmomjesečnom periodu između 1. marta i 7. novembra, CDC je izvijestio o 70.825 hospitalizacija. Iako bijeli i nehispanički crnački građani predstavljaju najviši broj hospitaliziranih, rasne i etničke grupe su nesrazmjerno pogođene.

Stopa hospitaliziranih hispaničkih ili latinomeričkih građana 4,2 puta je viša od stope među nehispaničkim bjelačkim građanima, sudeći po podacima CDC. Isto se odnosi na američke indijance, domoradačko stanovništvo Aljaske i nehispaničke crne građane koji su 4,1 i 3,9 puta više hospitalizrani nego nehispanički bijeli građani, sudeći po podacima CDC.

Ti nalazi u skladu su s izvještajima da su nebjelački Amerikanci najteže pogođeni pandemijom koronavirusa. Broj slučajeva COVID-19 među crnačkom i hispaničkom djecom i među svim dobnim skupinama viši je nego u ostalim grupacijama. Stopa smrtnosti međi crnačkim i hispaničkim građanima također je viša nego u ostalim grupama, sudeći prema podacima tokom ljetnih mjeseci, prenosi CNN.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'