Kultura     | 16.11.2020. 17:24 |

Otvorena manifestacija 'Dani islamske tradicije Bošnjaka'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) - Manifestacija “Dani islamske tradicije Bošnjaka”, koja se u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka održava od 16. do 20. novembra ove godine, otvorena ja danas u Sarajevu.

Institut će sadržaje ove manifestacije organizirati sa ograničenim programom na četiri lokacije u Sarajevu i Ljubuškom, a zbog epidemiološke situacije, prisustvo programima će biti omogućeno samo po pozivu.

Viša stručna saradnica u Institutu mr. Sumeja Ljevaković- Subašić je istakla da događaji koje organiziraju odgovaraju prvobitnom cilju Instituta - da naučna saznanja učine dostupnim široj javnosti kroz različite sadržaje koji su prijemčivi široj publici.

- To činimo organiziranjem izložbi, snimanjem dokumentarnih filmova, interaktivnim mapama, promocijom knjige, prezentacijama - pojasnila je ona.

Viši naučni saradnik u Institutu dr. hfz. Elvir Duranović, predstavio je sadržaje manifestacije, te najavio da će 17. novembra, u sarajevskoj Vijećnici, biti održana promocija knjige i online izložba „Stari ljetnikovci, kule i čardaci“.

U Hadžihalilovića vili na Dobrinji (Centar za kulturu) će 18. novembra biti održana promocija knjige „Namaz i islamskoj tradiciji Bošnjaka“, a u Gazi Husrev-begovoj biblioteci istoga dana će biti i promocija dokumentarnog filma „Kasim-ef. Dobrača“.

Već 19. novembra, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci će biti održan i interni naučni skup pod nazivom „Bibliografija radova o Islamskoj zajednici u BiH: Austro-ugarski period“.

U Kiraethani u Ljubuškom, će 20.novembra biti održana promocija knjige 'Munib-ef. Cerić - Život i djelo'. Cerić je bio i prvi direktor 'Ženske medrese u Sarajevu'. 

Sadržaji manifestacije će biti na društvenim mrežama i medijskim platformama Media centra Islamske zajednice u BiH, javlja MINA.

Dugoročni plan Instituta je da manifestacija postane tradicionalna i da jednom godišnje predstavi projekte i naučna saznanja do kojih je Institut došao, ali i da predstavi projekte drugih naučnih institucija i srodnih organizacija koji su od značaja za tradiciju Bošnjaka uopće.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta