Svijet     | 16.11.2020. 15:56 |

Britanija pregovora sa američkom kompanijom Moderna o nabavci vakcine

FENA Internet

LONDON, 16. novembra (FENA) - Velika Britanija je saopćila da je pristupila pregovorima o eksperimentalnoj vakcini COVID-19, koju je razvila američka kompanija Moderna Inc, nakon što je u ponedjeljak prijavila pozitivne rezultate ispitivanja, dodajući da će biti dostupna u Britaniji najranije od proljeća 2021. godine.

Preliminarni podaci ispitivanja u kasnoj fazi pokazuju da je Modernina vakcina imala efikasnost od 94,5 posto u prevenciji COVID-19, prenio je Reuters.

Iako je Britanija obezbijedila ukupno 350 miliona doza vakcina od šest različitih dobavljača, uključujući vakcinu Pfizer Inc. za koju je utvrđeno da je djelotvorna više od 90 posto, nema konačni sporazum o vakcini s Modernom.

- Moderna trenutno proširuje svoj evropski lanac opskrbe, što znači da će ove doze biti dostupne najranije u proljeće 2021. u Velikoj Britaniji - kazao je glasnogovornik britanske vlade.

Glasnogovornik premijera Borisa Johnsona rekao je da je vlada dala prednost poslovima s proizvođačima vakcina koji mogu pružiti ranu opskrbu Britaniji i uspostaviti napredne proizvodne lance opskrbe.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom