Bosna i Hercegovina     | 16.11.2020. 15:29 |

BH Telecom podržao razvoj Fonda 'Zajedno smo sigurne'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) - Kompanija BH Telecom je jedina kompanija iz oblasti telekomunikacija koja je podržala razvoj Fonda "Zajedno smo sigurne", usmjerenog na osiguranje sigurnog boravka za žene i djecu žrtve nasilja.

Na ovaj način je BH Telecom još jednom potvrdio ulogu društveno najodgovornije kompanije koja, uprkos činjenici da kao i brojne druge bh. kompanije prolazi kroz izazove poslovanja u uslovima pandemije, još jednom iskazuje solidarnost i podršku humanitarnim projektima među kojima je i Fond "Zajedno smo sigurne", saopćeno je iz BH Telecoma.

Fond "Zajedno smo sigurne" je pokrenula Fondacija lokalne demokratije s ciljem prikupljanja neophodnih sredstava za obezbjeđenje sigurnog smještaja i pokrivanja troškova života za žene i djecu žrtve nasilja koji moraju napustiti Sigurnu kuću. Uz podršku kompanija te građana i građanki, cilj je omogućiti da se žene i djeca koje su žrtve nasilja adekvatno zbrinu i osjete sigurnost.

Kompanija BH Telecom je putem promocije na društvenim mrežama Fondacije lokalne demokratije i Fonda "Zajedno smo sigurne" direktno pomogla rad Fonda.

Prikupljena sredstva iz Fonda će omogućiti da se ženama i djeci koji su žrtve nasilja u porodici obezbijedi prelazni smještaj nakon napuštanja sigurne kuće. Smještaj i podrška nakon boravka u Sigurnoj kući te tokom perioda osamostaljenja su ključni kako bi se ženama i djeci osiguralo sigurno okruženje i novi početak. Svaki vid podrške je izuzetno značajan za žene i djecu žrtve nasilja - poručili su iz BH Telecoma.

Iz ove kompanije su pozvali sve društveno odgovorne kompanije, građane i građanke da podrže razvoj Fonda i svojom podrškom pokažu solidarnost u ovim izazovnim vremenima.

Sve informacije o kampanji su dostupne na www.zajednosmosigurne.ba, fb stranici www.facebook.com/zajednosmosigurne ili putem telefona +387 33 236 899. Donacija se može izvršiti putem računa 3387302205402474 otvorenog kod UniCredit Bank dd. Sarajevo, navodi se u saopćenju. 

Osim podrške Fondu "Zajedno smo sigurne", kompanija BH Telecom kao društveno odgovorna kompanija, kontinuirano obezbjeđuje podršku brojnim organizacijama i projektima usmjerenim za pomoć ugroženoj populaciji, osobama sa invaliditetom i posebnim potrebama, narodnim kuhinjama, humanitarnim udruženjima i obrazovnim institucijama.

BH Telecom je i tokom pandemije poduzeo niz društveno odgovornih akcija kako bi svim svojim korisnicima i građanima pomogli u teškom i izazovnom vremenu. Primarni cilj je bio zaštita zdravlja građana i obezbjeđenje kontinuiteta servisa, te je značajna podrška pružena zdravstvenim institucijama, školama i učenicima, poslovnoj zajednici i bh. građanima, navodi se u saopćenju. 

Pandemija koronavirusa je utjecala na sve sfere života, a problem koji je došao do izražaja na globalnom nivou je porast nasilja u porodici. Sa ovim problemom se u BiH suočava Fondacija lokalne demokratije koja kroz aktivnosti Sigurne kuće nastoji pomoći žrtvama nasilja.

Statistika pokazuje da od ukupnog broja žena koje borave u Sigurnoj kući, njih 60 posto se vraća u nasilno okruženje jer nemaju svoju imovinu niti posao, dok se 80 posto žena koje su dobile podršku nakon napuštanja Sigurne kuće više nikad nije vratilo nasilniku. Prema važećim zakonima, žene i djeca mogu samo određeni period boraviti u Sigurnoj kući. Nakon najduže šest mjeseci žene moraju napustiti Sigurnu kuću i, nažalost, mnoge se nemaju gdje vratiti.

Upravo zbog toga je pokrenut Fond "Zajedno smo sigurne" koji će pomoći i podržati žrtve nasilja da nastave svoj put transformacije u samostalne i stabilne pojedince koji se brinu za sebe i svoju djecu. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana