Regija     | 15.11.2020. 14:02 |

Srbiju očekuje novi val povećanja broja zaraženih - epidemiolog

FENA Agencije

BEOGRAD, 15. studenoga (FENA) - Idućeg tjedna možemo očekivati povećanje broja oboljelih od covida-19, upozorio je u nedjelju član Kriznog stožera srbijanske vlade Branislav Tiodorović, naglasivši da najveći broj zaraženih i dalje ima Beograd, a razlog su noćni klubovi, izlasci i zabave.

"To su glavna žarišta. Misli li itko na zdravstvene djelatnike, na svoje najmilije? Ceh plaćaju stariji, ako mladom čovjeku virus ne naškodi, može to učiniti nekom starijem", rekao je epidemiolog Tiodorović, prenosi Hina.

Ocijenivši da postupni pad ovisi samo o ponašanju građana, Tiodorović je upozorio da su i dalje "najveći problem oni koji ignoriraju apele i odlaze na zabave "i u noćne izlaske, svakako bez poštivanja mjera jer se ne nose maske niti se drži fizička udaljenost".

Srbija već nekoliko dana uzastopce ima po više od 3.000 novozaraženih na dnevnoj razini, a Krizni stožer upozorio je ranije ovog tjedna da su neophodne dodatne mjere, ali se očekuje da taj prijedlog postane i politička odluka, nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio da treba dati šansu da građani promijene ponašanje.

Na pitanje "hoće li biti zatvoreni inkubatori zaraze - noćni klubovi, kafići i restorani", Vučić je 7. studenog tijekom posjeta gradilišu covid bolnice u predgrađu Beograda rekao da će "tim ljudima dati još jednu šansu, dva-tri dana da se poprave".

Srbija je u subotu imala najveći broj zaraženih koronavirusom na dnevnoj razini od početka epidemije - 3.822, a službeno je bilo prijavljeno još 17 umrlih.

Najviše novozaraženih bilo je u Beogradu - 1692 ili 44 posto.

Srbija bi do kraja dana mogla proglasi nove mjere i ograničenje, a prema dosadašnjim najavama najizvjesnije su dvije - dodatna ograničenja rada kafića i klubova, te obveza nošenja zaštitnih maski i na otvorenom prostoru.

Za sada je na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru i obveza nošenja maski u zatvorenom, te u javnom prijevozu. 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo