Svijet     | 14.11.2020. 15:04 |

Misija UN-a - Libija će održati nacionalne izbore u decembru 2021.

FENA Internet

TRIPOLI, 14. novembra (FENA) - Predstavnici širom libijskog društvenog i političkog spektra usuglasili su se da održe nacionalne izbore u decembru naredne godine, saopćila je misija UN-a u Libiji.

Sedamdesetpet predstavnika postiglo je sporazum na Forumu libijskog političkog dijaloga, inkluzivnoj platformi međulibijskog političkog dijaloga, saopćila je čelnica Misije podrške UN-a za Libiju, Stephanie Williams, na  virtualnoj konferenciji za novinare.

Forum je pokrenut pod okriljem Ujedinjenih nacija neposredno nakon što su libijske strane potpisale uz posredovanje UN-a sporazum o trajnom primirju 23. oktobra u Ženevi, s ciljem stvaranja političke mape puta za okončanje njihovog dugotrajnog sukoba i postizanje trajnog mira.

Predstavnici na šestodnevnom forumu postigli su preliminarni sporazum o mapi puta za pripremnu fazu za nacionalne izbore, saopćila je Williams, koja je također vršiteljica dužnosti specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN-a za Libiju.

Kazala je da su predstavnici počeli skicirati kompetencije reformiranog predsjedničkog vijeća i vlade nacionalnog jediinstva.

Učesnici razgovora „poduzeli su korake da se osigura da se kandidati u izbornom procesu povinuju orincipima inkluzivnosti, transparentnosti, efikasnosti, pluralizma, kolegijalnosti i patriotizma“, kazala je Williams, prenosi Xinhua.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana