Bosna i Hercegovina     | 13.11.2020. 17:21 |

Ministrica Turković primila u oproštajne posjete ambasadore Rusije i Japana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. novembra (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je primila u oproštajne posjete ambasadora Ruske Federacije Petra Ivancova i ambasadora Japana Hideyuki Sakamota.

Turković i Ivancov su izrazili opredjeljenje za nastavak unapređenja saradnje između dvije zemlje u oblastima ekonomije i kulture, te razgovarali o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ministrica je izrazila žaljenje što nije došlo do realizacije nedavne planirane posjete ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, ali je naglašeno da se posjeta ministra nalazi u agendi, te da će biti realizovana.

Ambasador Ivancov je kazao da Rusija u narednom periodu namjerava otvoriti kulturni centar u Sarajevu, ali da još uvijek nije određena lokacija, te da je planirana posjeta delegacije ruske Republike Tatarstan Bosni i Hercegovini.

Ministrica Turković je predložila održavanje trilateralnog sastanka u formatu Bosna i Hercegovina – Turska – Rusija.

Na sastanku sa ambasadorom Sakamotom izražena je želja za realizaciju više projekata u kojima će učestvovati mladi ljudi i koji će uključivati razmjenu studenata. Ambasador Sakamoto je izrazio očekivanje da će naredne godine biti održane bilateralne konsultacije između dvije zemlje.

Ministrica Turković i ambasador Sakamoto su razgovarali i o jačanju aktivnosti u oblasti turizma, te o saradnji u oblasti kulture. U tom kontekstu, inicirane su ideje koje bi pomogle većoj prezentaciji kulture dvije zemlje. Istaknuto je da Bosna i Hercegovina ima izuzetne prirodne potencijale, koji spadaju u red najljepših u Evropi.

Zaključeno je da je potrebno ubrzati procedure davanja saglasnosti na odluke, koje se odnose na pomoć Japana Bosni i Hercegovini.

Na odvojenim sastancima, ministrica Turković se ambasadorima zahvalila za svu podršku koje su Japan i Rusija u proteklom periodu pružili našoj zemlji, posebno kada je u pitanju borba protiv pandemije COVID-19. Također, ministrica se zahvalila ambasadorima Ivancovu i Sakamotu na doprinosu u jačanju i unapređenju odnosa sa našom državom u proteklom periodu, saopćio je Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu