Svijet     | 13.11.2020. 15:58 |

Dvadeset migranata utopilo se u brodolomu kod libijske obale

FENA Internet

ŽENEVA, 13. novembra (FENA) - Dvadeset migranata utopilo se kod obale Libije u brodolomu u ovoj sedmici, saopćila je u petak agencija UN-a za migracije, dok tijela iz prethodne nesreće voda izbacuje na obalu.

S drugim brodolomom, drvene brodice koja se otisnula iz priobalnog grada Surmana, zapadno od prijestonice Tripolija, ukupan broj stradalih u dva incidenta iznosi 94, saopćila je glasnogovornica Međunarodne organizacije za migracije.

U prethodnom incidentu, gumeni čamac koji je krenuo iz grada Khumsa prevrnuo se u četvrtak.

- Osoblje u regiji javilo je da još tijela voda izbacila na obalu tokom noći - izjavila je glasnogovornica Safa Msehli na brifingu u Ženevi.

Ribari i obalna straža ranije su izvukli 31 tijelo iz prve olupine, među kojima i bebu.

Preživjeli se nalaze u gradu Khumsu, dodala je ona, pozivajući vlasti da ih oslobode i da im pruže zaštitu kako ne bi pali u ruke krijumčara i trgovaca ljudima. Njihova nacionalnost nije konkretizirana.

- Pogoršanje humanitarne situacije s migrantima zatočenim u nakrcanim centrima, sveprisutna arbitrarna hapšenja i zatvaranja, iznuđivanja i zlostavljanja alarmantni su - kazala je Msheli.

Više od 900 ljudi poginulo je u ovoj godini pokušavajući da pređe Mediteran na putu za Evropu. Još hiljade njih zaustavljeno je na moru i vraćeni su u Libiju, gdje su često izloženi eksploataciji i zlostavljanju, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta