Svijet     | 13.11.2020. 12:51 |

Rusija uhapsila direktora Aeroflota u Londonu

FENA Internet

MOSKVA, 13. novembra (FENA) - Ruske službe sigurnosti uhapsile su direktora državne aviokompanije Aeroflot sa sjedištem u Londonu pod sumnjom da je odavao državne tajne Britaniji, javile su ruske novinske agencije, pozivajući se na izvore.

Novinske agencije TASS i RIA imenovale su direktora kao Dmitrija Fedotkina, i navode da on negira da je učinio bilo šta protuzakonito.

Na Fedotkinovom profilu na Linkedinu piše da je on direktor stanice  Aeroflota u Britaniji posljednjih pet godina i da je skoro tri godine prije toga obavljao dužnost regionalnog direktora ruske aviokompanije u Britaniji.

Ruske novinske agencije navele su riječi neimenovanog ruskog izvora da je Fedotkin proslijeđivao informacije o ruskoj društvenoj i političkoj situaciji britanskoj obavještajnoj službi MI6, ali da nije imao pristup državnim tajnama povezanim s avijacijskom industrijom.

Aeroflot je saopćio da nema nikakvih informacija o tom slučaju, dok je britanska ambasada u Moskvi proslijeđivala pitanja na ruske vlasti.

Dosijei s moskovskog oblasnog suda Lefortovski pokazuju da je pokrenut postupak zbog izdaje države protiv pojedinca po imenu D.A. Fedotkin u srijedu.

Ukoliko bude osuđen za državnu izdaju, on bi se mogao suočiti sa zatvorskom kaznom do 20 godina.

Odnosi između Londona i Moskve potonuli su na najniže nivoe nakon Hladnog rata zbog trovanja iz 2018. Sergeja Skripala, bivšeg ruskog obavještajca koji je odavao ruske agente MI6.

Rusija povremeno hapsi vojnike, naučnike i državne službenike pod sumnjom da proslijeđuju državne tajne stranim zemljama.

Savezna služba sigurnosti (FSB) prošlog je mjeseca uhapsila vojnika i njegovog brata jer su navodno proslijeđivali državne tajne Estoniji, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom