Svijet     | 13.11.2020. 11:53 |

Zovko pozdravila produljenje autonomnih trgovinskih mjera za zapadni Balkan

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 13. studenoga (FENA) - Europski je parlament na mini plenarnom zasjedanju za studeni odobrio produljenje autonomnih trgovinskih mjera za zemlje zapadnog Balkana za još pet godina.

Ovu odluku pozdravila je zastupnica u Europskom parlamentu i suizvjestiteljica za instrument IPA III. Željana Zovko, priopćeno Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Premda ograničene, preferencije odobrene zemljama zapadnog Balkana ovim produljenjem će osigurati vrijednu potporu gospodarstvu regije.

"Do sada su ove  trgovinske mjere u velikoj mjeri pomogle suradnji između poduzeća iz EU-a i lokalnih proizvođača sa zapadnog Balkana,  koji su samo u 2019. godini ostvarili trgovinu u vrijednosti od 55 milijardi eura", izjavila je Zovko.

Kada je povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi u listopadu Europskom parlamentu predstavio paket proširenja za 2020. i Gospodarski i investicijski plan za zapadni Balkan, Zovko je pozvala na uključenje trgovinskih preferencija u inicijativu.

"EU je i dalje daleko najveći trgovinski partner zapadnog Balkana s kojom je ostvareno 69 poato ukupne trgovine robe u 2019. godini, no, trenutno je vidljiva trgovinska neravnoteža. Trgovinske preferencije mogle bi riješiti ovaj problem i dati puno veći poticaj razvoju nego sama izravna strana ulaganja", navodi se u priopćenju.

Većina postojećih trgovinskih preferencija za zemlje zapadnog Balkana  sada su integrirane u sporazume o stabilizaciji i priključivanju s EU-om.

"Produljenje režima autonomne trgovine, koji nisu integrirani u sporazume o stabilizaciji i priključivanju, odobreno ovaj tjedan, predstavlja nastavak plodonosnih ekonomskih i poslovnih odnosa s regijom", zaključila je Zovko.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo