Svijet

Njemačka izvijestila o novom rekordnom broju zaraženih

Internet, Ilustracija

BERLIN, 13. novembra (FENA) - Njemački centar za kontrolu bolesti izvijestio je u petak o novoj rekordnoj brojci zaraženih od koronavirusa, dok se ta zemlja nalazi na pola puta u realizaciji jednosmjesečnih novih restriktivnih mjera koje imaju za cilj usporiti širenje pandemije.

Institut Robert Koch saopćio je da su njemačke savezne države izvijestile o 23.542 nova slučaja u protekla 24 sata, neznatno više od prethodnog rekorda od 23.399 zaraženih postavljenog u subotu.

Kancelarka Angela Merkel trebala bi održati razgovore s guvernerima saveznih država u ponedjeljak, na polovini realizacije niza mjera koje je vlada nazvala "blagim lockdownom".

Njemačka je 2. novembra uvela četverosedmično zatvaranje u cilju smanjenja naglog rasta broja novozaraženih. Restorani, barovi i prostori za zabavu su zatvoreni, ali su škole i prodavnice s robama koje nisu od ključnog značaja ostale otvorene. Zvaničnici tvrde kako je još prerano reći da li nove mjere imaju željeni efekt.

Merkel je u četvrtak upozorila Nijemce da očekuju "teške zimske mjesece". Ministar zdravstva Jens Spahn kazao je da niko ne bi trebao očekivati da održi božićne zabave s više od 10 do 15 ljudi, prenosi Associated Press.

(FENA) M.L.