Najave     | 13.11.2020. 09:19 |

Evropski pokret u BiH u tri lokalne zajednice u RS, priznanja zaslužnima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. novembra (FENA) - Predsjednik i generalni sekretar Evropskog pokreta sa suradnicima posjetit će tokom dana tri lokalne zajednice u RS te prezentirati projekt 'Obilježavanje 10-godišnjice ukidanja viznog režima za BiH 2010-2020' i podsjetiti širu zajednicu na značaj ukidanja viznog režima za sve društveno-političke subjekte, ali i sve građane koji su proteklih deset godina posjećivali svoje najbliže i rodbinu u EU državama i šengenskog prostora.

Posjetama Derventi, Bijeljini i Ugljeviku bit će okončan prvi dio projektnih aktivnosti, a bit će nastavljen pripremama za održavanje svečane sjednice/akademije planirane za 15. decembar, na datum ukidanja viznog režima za BiH.

- Tom prilikom bit će dodijeljena najviša bh. društvena priznanja zaslužnim subjektima i privatnim licima iz različitih oblasti života, u organizaciji Evropskog pokreta u BiH - navodi se.

Predstavnici Evropskog pokreta u BiH, po programu aktivnosti, jučer je trebalo da uruče u Banjoj Luci ordene gradonačelniku toga grada Igoru Radojičiću i načelniku Dervente Miloradu Simiću.

- Radi pozitvnog nalaza na virus COVID 19 kod gradonačelnika Banje Luke, morali smo otkazati predviđene aktivnosti u Banjoj Luci. Načelnik Dervente Milorad Simić solidarisao se sa kolegom Radojičićem te predložio da se i njegova dodjela priznanja prolongira - navodi se.

Kako se naglašava, u Bijeljini i Ugljeviku dva ordena će dodijeliti gradonačelniku Mići Mićiću i načelniku Vasilje Periću, koji su među najdugotrajnijima, sa po četiri odnosno pet mandata, na funkcijama u svojim lokalnim zajednicama ‘i ostavili dubok i neizbrisiv trag, što je jedan od razloga za njihovu nominaciju i prijedlog da budu lauerati Evropskog pokreta za ovu godinu’.

- Ukidanje viznog režima za BiH 2010. godine, dosad je najznačajniji, kakav-takav „vidljivi i opipljiv“ korak ka stvaranju osjećaja „pripadnosti“ građana Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, minimalno po tome da nam od 15. decembra dosad nisu trebale vize za ulazak u države članice EU.

Samim tim, ukidanje viznog režima je za rezultat imalo i uvećanje, i mnogo lakšu razmjenu ljudi, dobara, roba i trgovinskih odnosa između BiH i EU. To je sve u konačnici rezultiralo time da bi ova godina, po svim ekonomskim parametrima, trebala biti jedna od najuspješnijih poslovno-turističko-ekonomskih godina od rata pa na ovamo, da se nije „dogodila“ svjetska pandemija COVID 19 virusa - navodi se u saopćenju za javnost.

Evropski pokret u BiH ranije je ralizirao projekt 'Obilježavanje 10-godišnjice ukidanja viznog režima za BiH 2010-2020' u  Bihaću, Cazinu, Bosanskoj Krupi i Sarajevu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu